Gaan eten bij De Vijf Seizoenen Brakel

Dit is het 2de seizoen van GAAN ETEN. Twee maal per maand, lees je hier over een culinaire topper: een vaste waarde, een startup of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie. Onze referenties? De welgekende gastrolijsten.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken content. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een culinaire hotspot! Hiervoor slaan Satellite Gourmet (eindredactie & video) & Foodrecenser (redactie & fotografie) de handen in elkaar.

MAART 2025

‘Gaan Eten’ bij De Vijf Seizoenen is in eerste instantie je hartelijk welkom voelen bij de familie Haegeman waar 5 gezinsleden (vader, moeder, zoon, dochter en schoondochter) werkzaam zijn. De culinaire beleving betrok ons in de ecologische en duurzame koers die huidige chefs Jonas en Laurence, broer en zus, varen🍴 Ontdek hier de video impressies van enerzijds het restaurant en onderaan het gastronomische menu van dat moment.

Locatie & Sfeer

In het hart van Brakel runt het broer-en-zus-duo Laurence en Jonas Haegeman met veel passie en vakmanschap het familierestaurant De Vijf Seizoenen. Sinds 2013 zetten zij de culinaire tradities van grootouders en ouders verder, met een sterke focus op lokale, seizoensgebonden ingrediënten en creatieve groentebereidingen. Jonas is ondertussen Mastercook en Laurence Young Master .

Veel van de ingrediënten komen van biologische en duurzame landbouwers of worden geplukt in de prachtige streek van de Vlaamse Ardennen. Deze filosofie heeft het restaurant een reputatie opgeleverd als ‘Ontdekking Beste Groentenrestaurant voor België’ in 2021.  Wereldwijd staat De Vijf Seizoenen nu genoteerd op de 23ste plek in de Top 100 Green Guide.  Tijdens Horecava 2024 won chef Jonas de ‘Green Chefs Hat’, een culinaire wedstrijd van het Gastronomische Gilde met focus op inzet van groenten in gerechten.

Je betreedt De Vijf Seizoenen via het voormalige restaurant, dat ooit een bistro was. Deze ruimte is nu omgevormd tot een stijlvolle ontvangstruimte. In het midden staat een lange tafel, perfect voor grotere gezelschappen en achterin krijg je een doorkijk naar de moderne keuken. Een opvallend element is de kleurrijke ‘bibliotheek’ van gefermenteerde groenten, kruiden en specerijen, een duidelijke hint dat groenten hier een centrale rol spelen.

De gelagzaal, gevestigd in een voormalig vredegerecht, vormt samen met de ontvangstruimte een ruim en eigentijds geheel. Het restaurant biedt plaats aan ongeveer 55 gasten en straalt een warme, uitnodigende sfeer uit.

Achteraan heb je zicht op het buitenterras. Op zonnige dagen kun je hier genieten van een aperitief, en bij zomerse temperaturen zelfs lunchen of dineren. Bovendien biedt het terras een uniek perspectief op de bedrijvigheid in de keuken!

Service & Bediening

De kracht van De Vijf Seizoenen ligt in de hechte familieband, en dat hebben we tijdens onze ervaring van ‘Gaan Eten’ duidelijk mogen voelen. Tijdens ons bezoek maakten we aan tafel kennis met elk familielid, een fijne en onverwachte meevaller!

Griet Desaedeleer (moeder) en Charlotte Daneels (echtgenote van Jonas) verwelkomen de gasten en begeleiden hen naar hun tafel. Ze zorgen voor een vlotte, vriendelijke service en bedienen altijd met een glimlach. Sommige gasten genieten van een praatje, en zowel Griet als Charlotte maken daar graag tijd voor, zelfs tijdens een drukke lunchservice. Die oprechte, open communicatie is een eigenschap die we bijzonder waarderen in de horeca. Rustig en gastvrij blijven, zelfs op stressvolle momenten, is immers een kunst op zich.

Peter Haegeman (vader) is een sommelier zoals je ze zelden tegenkomt. Hij verrast met gedurfde wijnkeuzes, zoals wijn uit Libanon, en weet met zijn verhalen de nieuwsgierigheid te prikkelen. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of gewoon geniet van een goed glas, zijn passie en enthousiasme maken de ervaring des te boeiender. Zijn verhalen doen ons watertanden—nog meer dan de technische uitleg over druivensoorten!

De culinaire tandem van De Vijf Seizoenen wordt gevormd door Laurence en Jonas Haegeman.

Jonas’ passie voor gastronomie ontstond al op jonge leeftijd, toen hij meehielp in het familierestaurant. Hoewel hij aanvankelijk een toekomst in architectuur of grafisch ontwerp overwoog, ontdekte hij dat hij zijn creativiteit volledig kwijt kon in de keuken. Hij volgde zijn opleiding aan de hotelscholen van Koksijde en Michelbeke en deed waardevolle ervaring op tijdens stages bij onder andere ’t Oud Konijntje en in samenwerking met Frank Fol bij Sire Pynnock.

Ook Laurence was van jongs af aan gefascineerd door koken. Ze zag haar grootouders gedreven bezig met makrobiotiek en haar ouders aan het werk in de bistro. Voor haar was de keuze snel gemaakt: ze volgde haar broer naar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en daarna naar Stella Matutina in Michelbeke. Na haar studies ging ze aan de slag in de keuken van de familiezaak.

Uiteindelijk keerde ook Jonas terug naar het familiebedrijf, waar hij samen met Laurence de keuken transformeerde van een klassieke brasserie naar de verfijnde gastronomische beleving die het vandaag is. Hun focus ligt op groenten, duurzaamheid en ecologie, principes die voor hen van onschatbare waarde zijn.

Wat ons opviel, is hoe ze in de keuken perfect op elkaar zijn ingespeeld: Jonas neemt het warme gedeelte voor zijn rekening, Laurence het koude. Zonder woorden begrijpen ze elkaar feilloos. Ze bedenken, ontwikkelen en proeven elk gerecht samen. Bovendien brengen ze de gerechten zo vaak mogelijk zelf aan tafel. Dat waarderen wij enorm.

Dat is het dus! In de gastronomie zou elke chef, wanneer mogelijk, zichzelf moeten laten zien. Niet om uitgebreide verhalen te vertellen, maar simpelweg omdat gasten nieuwsgierig zijn naar het gezicht achter het fornuis!

Culinaire Beleving

Menu ‘Seizoenen’

Het start met een glas biologische Chavost Blanc Assemblage Brut Nature – een pure champagne zonder toegevoegde suikers.

Het alcoholvrije aperitief is een huisgemaakte mocktail van komkommer en vlierbloesem: fris, droog en perfect in balans.

Chef Jonas verwelkomt ons hartelijk aan tafel en serveert ons 4 uitmuntende amuses.

  • Tempura van aardpeer met een crème van gebrande aardpeer en mosterd – subtiel en zijdezacht.
  • Tartaar van roze biet met gerookte emulsie en kimchi van radijs – een frisse, lichtpittige smaakexplosie.
  • Bloemkoolschuim met dille – vol en rond in de mond.
  • Bloemkoolmousse met amandelwafeltje en pickles – een complexere toets met een licht pittige ondertoon.

Gepekelde groene radijs

Het eerste voorgerecht is bereid door chef Laurence die met een preciesheid het gerecht opbouwde.  Huisgerookte zalmtartaar, begeleid door een crème van gebrande gist, gepekelde groene radijs en een vinaigrette op basis van waterkers en Witkapbier uit Ninove. Het is een streling voor het oog. De zon komt bij je binnen door de stralende ‘groen’ kleur die de vooral frisheid van dit voorgerecht ondersteunt.

Het gerecht wordt harmonieus gecombineerd met een Spaanse witte wijn uit Rioja.  De ‘minirale’ drank, zoals ‘sapjes’ hier genoemd worden, is een combo van sinaasappel en zwarte bes.  Ook hier proef je de frisheid en pairt ‘sinaasappel’ erg goed met de smaken van de gerookte zalm en groene radijs.

Gebraseerd grondwitloof

Vervolgens genieten we een puur groetengerecht: grondwitloof Vlaamse Ardennen, Nashi-peer  en gefermenteerde witte kool

Het grondwitloof is gebraseerd. Er is ook  wakame, de meest bekende eetbare zeewierensoort, vooral gebruikt in de Japanse keuken. Onderaan het bord, een saus van zuurkool,  boven op de wakame een fris slaatje van witloof en peer. Wow, dat was lekker, grote fan zijnde, van deze prachtige Belgische groente! We proeven duidelijk de opbouw naar een meer vollere smaaksensatie.

Charlotte presenteert ons een atypische Chardonnay uit Pfalz, Duitsland. Fris, helemaal anders dan een Franse chardonnay die dikwijls vettig is met houtlagering. Maar deze Chardonnay is heel puur, biodynamisch. In de neus vuursteen, kalk (mineralig).  In de huisgemaakte minerale drank komt de smaak van peer terug, een combo  citroenverbena. Lekker!

Roulade van Knolselder

Nog aan het nagenieten van het smaakvolle witlofgerecht, volgt een roulade van knolselder bereid in zoutkorst, geserveerd met een sausje van geitenwei, olie van hazelnoot, chips van knolselder en afgewerkt met gel van citrus en tijm. Dit gerechtje smaakt subtiel romig lekker met alles wat een gerecht moet hebben: zoet, zuur, bitter en zout! Hoe lekker is die hazelnoot in combo met knolselder!

Tijd om kennis te maken met sommelier Peter die ons een witte wijn presenteert, uit het Noordoost-Portugal, vlakbij de grens met Spanje, een oude wijngaard op 600 à 700 meter hoogte. Vijf Verschillende druivensoorten door elkaar geplant en ook zo geplukt. Daar nog een traditionele persing met de voeten, 12 maanden houtlagering.

We proeven een vollere rijkere wijnstijl, neus van perzik, abrikoos, honing. Voldoende aciditeit door de hoge en steile hellingen waarop de druiven gekweekt worden. 12,5% alcohol.  Peter refereert nog even naar het etiket waar het wijndomein hiermee de honingbijenkweek etaleert.

Charlotte serveert ‘zeroproof’:een combo op basis van appel en witte peper. 

Een veelzijdige groentekeuken!

De hoofdgerechten laten ons de veelzijdigheid van deze keuken zien!

Het vleesgerecht wordt vergezeld door een krachtige rode wijn uit de Beka-vallei in Libanon, gerijpt op Franse eik. De wijn onderging 12 maanden eiklagering op nieuwe Franse eik.  Druiven zijn cabernet sauvignon en syrah. Zeer donkere kleur, zwart fruit, rood fruit. Een waar krachtbommetje van 14% alcohol.  Bij de vis wordt een theeinfusie aangeboden van druivensep en jeneverbes. Lekker, maar ook ‘s  nippen van die Libanon moet kunnen.

De goudbrasem is op vel gebakken met gekarameliseerde venkel en bloemkool, begeleid door twee sauzen: een op basis van pickles en dilleolie en een luchtig schuim van venkelgroen. Heerlijk gezond lekker!

De Limousin ossenhaas is perfect gebakken, erg mals en gaat gepaard met een gevarieerd ‘gebakje’ van aardappelbereidingen en shiitake, waaronder een terrine van diverse aardappelrassen en een mousseline met eekhoorntjesbrood. We proeven ook crunch van peperkoek.  Kortom, een gerecht vol heerlijke aroma’s en smaken.

Het erg verfijnde dessert

We zagen chef Laurence al gedreven het dessert voorbereiden in de keuken en nu komt ze deze eerst en vooral zo mooie presentatie aan tafel inzetten. Dit parfait van pompoen op amandelcake, met een crèmeux van witte chocolade en een warme sinaasappelsaus, is zo licht én verfijnd dat we er nog eentje opkunnen. Wat een  perfecte afsluiter zonder te overheersen in zoetheid! 

Bij de koffie krijgen we alsnog twee huisgemaakte taartjes om te sharen. We zijn échter zo voldaan dat het bij ‘eventjes -tasten’ blijft… Tja, tuurlijk. Lekker.

 

Correct Betaald

 

Het 5-gangen menu biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met een vriendelijke prijs van 90 euro. Vegetariërs kunnen kiezen voor het groentemenu (85 euro), en voor veganisten wordt een aangepast menu voorzien op aanvraag. De gerechten wisselen elke 5 à 6 weken, afhankelijk van het seizoen.

Met een capaciteit van 45 couverts en een gezellig terras in de zomer is De Vijf Seizoenen een exclusieve smaaksenstatie in de Vlaamse Ardennen met aandacht voor groenten, lokaal en duurzaamheid.

De wekelijkse lunchmenu (3 gangen, 50 euro) maakt deze gastronomische ervaring ook toegankelijk voor goed wilt eten in een tijdspanne van één tot anderhalf uur.

 

Gouden Tip

BAKKER PETER

Peter Haegeman is in eerste instantie en vooral ‘sommelier’.

Vind je hem niet in het restaurant dan vertoeft hij gegarandeerd in een gebouw achteraan de parking die hij heeft ingericht als bakkerijtje.

Het is een uit de hand gelopen hobby! Peter is aldus ook de ‘bakker’ van De Vijf Seizoenen. Hij bakt er het zuurdesembrood. 

Zijn bakkerstalent ‘proef’ je in het brood dat ter tafel komt. 

Slotgedachte

EEN (GROENE) STER IN ZICHT?

Jonas Haegeman is een bevlogen chef :gedreven, passioneel. Hij staat met véél goesting in de keuken. Zalig om deze chef zo heerlijk creatief aan de slag te zien met seizoensgroenten én andere lokale producten. Nooit zijn de bereidingen en ingrediënten zomaar op het bord gegooid. Er is duidelijk over nagedacht.

We onthouden heel wat gerechten in een mooie presentatie met pure smaken én ruim voldoende groenten! Hierbij vergeten we niet lichtjes het voorgerecht van chef Laurence Haegeman: de gerookte zalmtartaar met gepekelde groene radijs. Daarnaast dat dessert, dat o.i. best ’s mag gelauwerd worden als  ‘dessert van het jaar by GM’!

Restaurant De Vijf Seizoenen combineert verfijnde gastronomie met een sterke duurzame visie en een hartverwarmende familiale sfeer.

We stellen hierbij dat dit restaurant absoluut een waardige plek verdient op de lijst van elke culinaire fijnproever! Wordt het hele team van De Vijf Seizoenen straks beloond met een Michelinster dan wel één die groen kleurt? We gunnen het van harte!

Een extra verdienste is zeker ook de kwaliteit van de alcoholvrije dranken. Het zet mij aan tot nadenken over een goeie term want ‘sapjes’ lijkt eerder denigrerend voor wie ze creëert en maakt. Dergelijke dranken zijn al langer dan vandaag geen bijzaak meer in een gastronomische beleving. Integendeel.

Het was een waar genoegen om in De Vijf Seizoen aan tafel te schuiven. Merci!

Lees gastroblog:  Een andere term voor ‘sapjes’. Mag da?

OPENINGSUREN

uur van aankomst

do-vr : 12u – 13u & 19u – 20u
za : 19u – 20u
zo : 12u – 13u

klanten parking restaurant :
adres : Stationsstraat 12 (zwarte poort binnenrijden)
plaats voor 10 wagens