UNIEKE EETERVARINGEN

De horeca staat niet stil. Zoals we het allemaal geleerd hebben van onze ouders en voorouders: stilstaan is achteruit gaan!

Gastronomie omvat zoveel meer dan enkel ‘het fijnproeven’. De horeca is zo’n veelzijdige branche doordrenkt van smaken, geuren en gastvrijheid en speelt een grote rol in het sociale weefsel van onze samenleving.

Welke trends, doorheen al die innovaties en veranderingen, zullen de komende jaren de toon zetten? Tijd voor enige diepgang en grondig onderzoek.

DUURZAAMHEID

De aandacht voor duurzaamheid in de horeca, is de afgelopen decennia gestaag toegenomen. Het bewustzijn van milieuproblemen, klimaatverandering en de noodzaak om verantwoordelijk om te gaan met natuurlijke hulpbronnen is geleidelijk gegroeid.

Rond het begin van de 21e eeuw begonnen enkele vooruitstrevende chefs al aandacht te besteden aan de herkomst van ingrediënten, seizoensgebonden menu’s en duurzame landbouwpraktijken.

Tegen het midden van de jaren 2010 werd duurzaamheid een meer algemeen aanvaarde en gewaardeerde praktijk in de horeca. Restaurants begonnen actief te streven naar lokaal geproduceerde ingrediënten en verminderden voedselverspilling. Sommigen namen zelfs initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Duurzaamheid wordt aldus niet langer beschouwd als een modewoord, maar eerder als een levensstijl. Het bewustzijn van de ecologische voetafdruk zal een centrale rol blijven spelen in het culinaire landschap van de toekomst.

CULINAIR ERFGOED

Eten en drinken is ‘cultuurbeleving’! De horeca zal blijven fungeren als een brug tussen verschillende culturen.  Er is aandacht voor authentieke gerechten en traditionele kooktechnieken.

Lokale gerechten worden wereldwijd omarmd. Toeristen willen hét traditionele gerecht van het land  proeven. Er zijn vele gerechten die eigen zijn aan onze culinaire tradities. Dan hebben we het niet enkel over onze Belgische frietjes, chocolade en bier!

De Belgische keuken is zó lekker dat zelfs in toprestaurants deze gerechten met een gastronomische twist worden geserveerd. Denk aan stoofvlees, waterzooi, hutsepot, witloof in de oven, konijn met pruimen, asperges op z’n Vlaams, etc.

FUSIONGERECHTEN

De chefs willen ‘experimenteren’ met fusiongerechten die de diversiteit van smaken vieren.

Fusiongerechten dagen culinaire grenzen uit en leiden tot nieuwe en opwindende smaakervaringen. De combinaties zijn vaak creatief en spelen met de diversiteit van wereldkeukens.

Enkele voorbeelden:

Kimchi Tacos: een combinatie van Koreaanse en Mexicaanse smaken, waarbij kimchi (gefermenteerde kool) wordt geserveerd op taco’s met traditionele Mexicaanse ingrediënten zoals vlees, ui en koriander.

Sushi Burrito: een fusie van Japanse en Mexicaanse smaken, waarbij de ingrediënten van sushi worden verpakt in een grote tortilla. Het kan onder andere zalm, rijst, avocado en komkommer bevatten.

Peking Duck Pizza: Een mix van Chinese en Italiaanse keukens, waarbij de knapperige Peking-eend en hoisinsaus worden gebruikt als toppings op een pizza.

Ramen Burger:  de traditionele broodbun van een hamburger wordt vervangen door ramennoedels. De burger zelf kan een mix zijn van smaken uit zowel de Japanse als de Amerikaanse keuken.

Mexicaanse Dim Sum: een combinatie van Chinese en Mexicaanse keukens, waarbij traditionele dim sum-technieken worden toegepast op ingrediënten zoals jalapeños, bonen en maïs.

GEPERSONALISEERD

Restaurants die gezonde en voedzame opties bieden, met nadruk op dieetbeperkingen en voedselallergieën, zullen in trek blijven. Ook de nadruk op transparantie over ingrediënten en voedingsinformatie wordt steeds belangrijker.

Daarom zijn gepersonaliseerde menu’s op basis van individuele gezondheidsbehoeften niet uit den boze.

Technologie zal ook een rol spelen bij het verzamelen van gegevens over de voorkeuren en behoeften van klanten, waardoor restaurants maaltijden kunnen aanpassen aan specifieke diëten of allergieën.

VIRTUAL REALITY

In een wereld die steeds meer afhankelijk is van technologie, zal de horeca niet achterblijven. Er zijn ondertussen slimme bestel-apps, zelfbedieningskiosken en geavanceerde keukenapparatuur. Ze verbeteren niet enkel de operationele efficiëntie, maar transformeren ook de totale dinerervaring.

Door de inzet van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) ontstaan virtuele reizen naar exotische bestemmingen terwijl je geniet van een maaltijd in je favoriete restaurant.

ALTERNATIEVEN

Pop-uprestaurants, foodtrucks en culinaire festivals zullen blijven floreren, maar we kunnen ook nieuwe en ongebruikelijke eetervaringen verwachten.

Er zijn eetgelegenheden in de lucht, onderwaterrestaurants en diners in virtuele werelden. Het gaat niet langer alleen om wat er op het bord ligt, maar ook om de unieke ervaring eromheen.

Door de groei van maaltijdboxen en abonnementsservices kunnen restaurants rechtstreeks aan consumenten leveren, waardoor ze meer controle hebben over hun aanbod en klantrelaties.

Restaurants die zich richten op authentieke culinaire ervaringen en gerechten uit diverse culturen aanbieden, kunnen de interesse wekken van consumenten die op zoek zijn naar unieke eetervaringen.

SLOTGEDACHTE

De toekomst van de horeca blijft een boeiende mix van technologische innovatie, duurzaamheid, gezondheid en het vieren van onze culinaire diversiteit.

Hoewel ik er van overtuigd ben dat onze restaurants vooral ‘kleinschaliger’ moeten worden om ‘businesswise’  te overleven, moeten we beseffen dat wie zich zal aanpassen aan deze veranderingen zullen gedijen. Ze laten een blijvende indruk achter op gasten die niet alleen komen voor een maaltijd, maar voor een onvergetelijke ervaring.

Bangelijk op het eerste gezicht want ik kan me (nog) niet voorstellen dat ik aan tafel zit met een virtuele bril op mijn neus. Waar ik fan van ben, is om in vernieuwde horeca concepten mijn middag of avond door te brengen en vooral ‘lekker’ te eten! En keuken die werken volgens het ‘zero waste’ principe, hebben bij mij een voetje voor.

Boeiend die komende jaren waarbij de grenzen van de gastronomie worden verlegd en nieuwe culinaire hoofdstukken worden geschreven, toch?