HAWAIIAN POKÉ BOWLS

De dag start voor mij al vroeg in de ochtend. Met de trein naar Antwerpen om vervolgens over te stappen in een luxueuze taxibus om naar Amsterdam af te zakken.  Samen goed voor 4u onderweg maar het leek me direct de moeite waard voor deze Satellite Gourmet On the Road.

Samen met een kleine groep van freelance culinaire journalisten, ging ik in op de uitnodiging van het succesvolle horecaconcept ‘Hawaiian’ om in Amsterdam (De Pijp) de eerste maar ook de ‘zoveelste’ locatie mee te openen. PR-Agency The Wicked met Saskia Neirinck nam ons erna op sleeptouw om enkele Amsterdamse hotspots te ontdekken.

 

DE HAWAIIAN FAST FOOD KETEN

Met de Hawaiian Poké Bowls zetten deze drie dertigers en rasondernemers een nieuwe restaurantketen op, gericht op exotische fastfood. Vandaag bezitten de founders, ‘frisse’ dertigers: Mattijs Hermans, Ashkan Shah en Albano Gozhina maar liefst 42 vestigingen in België en Nederland en scoren ze in 2023 een omzet van om en bij de 50 mijoen euro.

EEN POKÉBOWL?

Poké, uitgesproken als “poh-keh”, betekent “in stukjes snijden” in het Hawaïaans, wat verwijst naar de gesneden vis die de basis van het gerecht vormt.

Een pokébowl is een gerecht uit de Hawaïaanse keuken dat traditioneel bestaat uit gesneden rauwe vis, zoals tonijn of zalm, geserveerd op een handvol rijst en gegarneerd met diverse verse ingrediënten. Deze ingrediënten kunnen variëren, maar vaak bevatten ze avocado, zeewiersalade, komkommer, radijsjes, wortelen, edamame (sojabonen), mango en sesamzaadjes. De bowl kan ook worden afgemaakt met sauzen zoals sojasaus, ponzu, sriracha of wasabi-mayonaise.

Hoewel de traditionele versie rauwe vis bevat, zijn er inmiddels talloze variaties ontstaan die bijvoorbeeld ook kip, tofu of andere eiwitbronnen bevatten, zodat het gerecht voor een breed publiek toegankelijk is.

UNIEK VERHAAL

Het verhaal van de founders van deze gezonde fastfoodketen is uniek! Het is een verhaal van passie, energie, wilskracht en doorzettingsvermogen. Eigenschappen die elke ondernemer sowieso van doen heeft!

Deze drie jonge ondernemers hadden van bij het begin en nu nog altijd, één gemene deler: gezondheid! Dit evolueerde in hun ondernemerschap van ‘gezond sporten’ naar ‘gezond eten’ en aldus deze gezonde fastfoodketen.

Ashkan Shah, geboren in Iran, emigreerde op 8-jarige leeftijd te voet naar België.  Hij en zijn familie zagen door de politieke problemen in het thuisland geen toekomst om iets op te bouwen.

De tocht was zwaar en de twijfel sloeg soms toe, maar het doorzettingsvermogen om er te geraken, kreeg de bovenhand. Het duurde twee maanden vooral ze hier in België arriveerden. Ash behaalde zijn middelbareschooldiploma via de Examencommissie. Hij wilde kost wat kost een onderneming opstarten en hij stelde tijdens deze studies vast dat er voor jongeren die via deze onderwijsmogelijkheid wilden slagen, geen samenvattingen van leerstof ter beschikking waren.  Ash ontwikkelde de website ‘examencommissieleerstof.be’ en kreeg onmiddellijk veel bijval.  Later startte hij een een webdesignbedrijf en ontmoette Mattijs Hermans.

Mattijs Hermans, een voormalig personal trainer, zocht een logo voor zijn bedrijf in salestraining. Ze vonden elkaar in leven en welzijn en ze richtten een e-commercebedrijf op. Ze lanceerden ook het online cosmeticamerk ‘Bloomr’.

Al snel kwam de idee voorbij om een ‘horecaconcept’ uit te werken, weliswaar totaal iets anders, een ’tekort’ in onze eetcultuur. Voor hun nieuwe horeca-avontuur voegden ze een jeugdvriend van Ash toe.

Albano Gozhina had een bedrijf voor sportmassages.  De gemene deler werd een feit!

Vandaag heeft elk van deze drie hun eigen functie binnen het bedrijf. Mattijs is CEO en bekommert zich om het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf, Ash is verantwoordelijk voor de centrale verwerkingsskeuken, gelegen in Antwerpen en Albano garandeert de kwaliteit van de restaurants.

Zo zie je maar: alle goeie dingen kunnen écht uit drie bestaan!

 

HEALTHY FAST FOOD

Met hun principe ‘Making Healthy Easy’ combineert Hawaiian de efficiëntie van fastfood met gezonde voeding. Hun menu biedt 7 ‘House Favorites’, inclusief 2 vega(n) opties, alles halal, en de mogelijkheid om je eigen poké bowl te maken. Hawaiian maakt gezonde voeding gemakkelijk én lekker.  Het concept slaat aan bij een breed publiek, van sushiliefhebbers tot veganisten.

Er is één centrale verwerkingskeuken gevestigd in Antwerpen. Tot 5 keer/week worden alle pokébowl ingrediënten bij alle vestigingen geleverd.

Producten worden onverwerkt aangekocht zodat er 100% controle kan zijn over wat er precies met de ingrediënten gebeurt. Vis, vlees en kip worden in hun geheel binnengebracht en alles wordt ter plaatse versneden. Idem dito voor de groenten. Ook alle sauzen, falafel, guacamole en hummus is van eigen makelij.

Elke pokébowl wordt aan de toog klaargemaakt.  Er is een “self-service kiosk”, de interactieve touchscreens waar klanten zelf hun bestelling kunnen invoeren, betalen, en vervolgens hun maaltijd kunnen ophalen bij de counter of via table service, afhankelijk van de vestiging.

Er is mogelijkheid tot Take Away, een service die ontstaan is tijdens de coronacrisis. Daarnaast is er ook een Delivary at Home mogelijk.

SLOTGEDACHTE

Hawaiian hecht veel belang aan het exotische interieur, met elementen zoals plantenmuren, palmbomen en een tropische strandbarslook. Er is voor de kleur ‘geel’ gekozen die doet denken aan zon, zee en strand, m.a.w. aan het échte ‘Hawaii’ in al haar schoonheid en cultuur.

Ik werd er bij het binnen komen meteen happy van. Ja, ik zou het iedereen aanraden om ’s de resto-winkel binnen te stappen of je nu alleen of in gezelschap bent.  Het is niet duur én zo gezond voor geest én lichaam.

Er wordt er een superieure prijs-kwaliteitverhouding op nagehouden. Zo proefde ik de ‘Sweet Chicken’ – blijkbaar de meest verkocht poké bowl- en daar betaal je 11.95€ voor. Een behoorlijk grote ‘medium’ portie, krijg je ‘snel geserveerd’.  De maaltijden worden ingezet in authentieke houten kommen.

Hawaiian Poké Bowls zijn volledig mijn dada! Ik ontdekte de poké bowl tijdens een reis door Mexico in 2019 en was er toen al zot van. Ze waren ter plaatse vaak ‘spicy’ wat mijn maag minder goed kan verwerken. Een meer ‘spicy’ variant is er alvast bij Hawaiian ook te verkrijgen. Naar ieders heug en meug dus!

Ik eet héél graag rijst en dat in combinatie met de vers gesneden groentjes, de kleine stukjes kip en vooral dat zoetsausje. Ja, ze mogen mij zoiets elke dag voorschotelen.

Dat het nu zo dichtbij ook kan gegeten worden, daar kan ik persoonlijk alleen maar blij om zijn. Alle vestigingen vind je hawaiianpokebowl.be

Wedden dat er een Hawaiian bij jou in de buurt is?!