Gaan eten bij Willem Hiele*, Oudenburg

 

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper, een start-up of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie: Michelin, Gault&Millau, Foodtaster, 50best, Best Awards of van eender welk ‘gastrolijst’, zelfs een hotelrestaurant binnen de Benelux en verder.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot! Satellite Gourmet & Foodrecenser slaan voor ‘Gaan Eten’ de handen in elkaar.

‘Gaan Eten’ bij Willem Hiele  is een bijzondere, culinaire ervaring, zeker als je in de keuken van Willem een tafeltje kunt bemachtigen om hem en zijn team in een geoliede machine aan het werk te zien. 

Chef Willem Hiele groeide op in Oostende en Koksijde in een familie van vissers.  Alles wat hij doet en maakt, is diep verbonden met de zee.

Zijn opleiding als bakker vormt de basis van zijn unieke stijl, die hij verder ontwikkelde tot de terroirkeuken waarvoor hij vandaag bekend staat: een perfecte balans tussen complexiteit en eenvoud.

Vandaag heeft Restaurant Willem Hiele 1 Michelinster, 15/20 G&M, in de European Oad Ranking is hij nr. 44 en wordt Willem als chef vandaag gevierd in binnen- en buitenland. Op de lijst van The World’s 50 Best Restaurants staat Willem Hiele op plaats 83. Dat is de Top 100! Een mooie prestatie voor onze Belgische gastronomie.

Locatie & Sfeer

Het restaurant Willem Hiele is gevestigd in een pand uit 1986, toen een toonbeeld van vooruitstrevende architectuur. Het gebouw is eigendom van de Familie Vanmoerkerke en wordt door de samenwerking met Chef Willem Hiele die er een ‘natuur’lijke filosofie op nahoudt, sterk opgewaardeerd.  Ook de omgeving wordt hierdoor naar waarde geschat.

‘Toen ik deze plek leerde kennen,  begon ik toekomstplannen te smeden. Ik sliep tijdens de verbouwing in elke kamer van dit gebouw, om het te voelen en de lichtinval te zien. Hier kan ik weer voluit dromen en mijn idealen met de wereld delen.’ – Willem Hiele

Je komt terecht in een soort van Niemandsland en je weet dat er jou een prachtige uitkijk op een natuurgebied met uitgestrekte weilanden, schilderachtige kreken en vruchtbare akkers, te wachten staat. Niet veel later wordt dit bevestigd!

Je ontdekt het brutalistische pand via de met populieren omzoomde weg.  Eens je het restaurant binnenstapt, worden de charmes van deze ‘villa’ langzaam onthuld. Ooit diende het als een residentiële woning ontworpen door de Belgische kunstenaar-architect Jacques Moeschal en het is nu een gastronomisch belevingsrestaurant met 6 gastenkamers.

Service & Bediening

Wij hadden geluk en konden bij reservatie voor ‘Chef’s Table’ gaan, waar je in de keuken van de chef tafelt!

De chef is een ‘doener’. Onder de begeleiding van muziek van o.a.  “Ain’t No Sunshine”, “Down to the Waterline”, en “Lady Writer” van Dire Straits, bewegen de chef en het gepassioneerde team zich door de keuken, tussen potten en pannen.

De bediening loopt erg vlot in een soort van ‘jeugdige’ ongedwongenheid, luchtig en vrolijk. Je wordt er als gast gewoonweg ‘happy’ van. Je wacht telkens in volle spanning  op ’the best is yet to come’.

 

Culinaire Beleving

De Starters:

De gastronomische reis begint met een “slok zeewater”: een bouillon van zeewieren om de smaakpapillen te zuiveren. Hierbij wordt een oester met dashi, aardbei, mierikswortel en Royal Belgian Caviar geserveerd. De florale en zilte smaken zijn een ware traktatie.

Vervolgens een gerijpte en gefermenteerde makreel, rijk aan omega 3-vetzuren: een gezonde en smakelijke keuze.

Daarna volgt een delicatesse van erwt met zeewierenolie en een zachte ricotta van geitenmelk, waarbij de puurheid van de erwtjes de boventoon voert.

Een brochet van oranjewortel (ook bekend als groenwortel), varkensnek en spek, radijs, geitenkaas met een emulsie van aardbei vervolgt het menu.

Dranken:

– Aperitief: Champagne Robert Moncuit Grand Cru Reserve Perpétuelle, een 100% chardonnay met een pittige, lange afdronk.

-Wijn: Welschriesling Rechnitz uit Burgenland, 2021 van Thomas Straka, met tonen van groene appel en kruiden.

 

Bij Willem gaat het om puurheid: de presentatie hoort er bij, maar het is de smaak die telt. Hij staat voor de ’terroirkeuken’. Elk ingrediënt wordt naar waarde geschat, ook waar het ‘lokaal’ vandaan komt. We moeten er niet om liegen als we zeggen dat we dat proeven.

De Voorgerechten:

*Een artistiek bordje van lente, capucijnenblad, venkel, zeekraal, schuim van erwt, lavas, kokkels, scheermes, en wei van koemelk,

* Gerookte mosselen en gin voor een perfecte smaaksymfonie.

De wijn is een Welschriesling Rechnitz uit Burgenland jaar 2021 van het huis Thomas Straka. Deze wijn is een frisse starter met noties van groene appel en groene kruiden.

*Wilde daslook met erwten en jalapeño, puur en natuurlijk.

*Langoustine: Met een ragout van schaal- en schelpdieren, coquilles, scheermessen en coraille, te genieten met brood en boter.

Dan volgt een verrassing in een Fifties-inspiratie: een gerecht geïnspireerd op de Franse actrice ‘Brigitte Bardot’. Je moet het proeven om het te begrijpen! Het is ‘pittig’, zonder dat het té pikant is…

De wijn is een Belgische rode wijn uit Luik, dorpje Dalaheim, gemaakt van de wixhou gris druif. Deze lichtgekoelde wijn met hints van gember, wortel en shiso is een perfecte match voor vis.

Het is laatste voorgerecht is Zeeduivel: gerijpt op 7 graden en langzaam gegaard, geserveerd met witte asperges en een velouté van asperges en daslookolie. Geweldig lekker!

Het Hoofdgerecht:

Op het bord gepocheerde tarbot uit de turbotière pan met morilles, eenvoudig gepresenteerd met een nadruk op de volle, pure smaak.

De rode wijn bij deze gerechten is een Bordeaux uit 2022 “Les chais de port de la lune” Clairon, druiven merlot en sémillon. Deze is wat krachtiger dan de vorige wijn, met noties van het aardse van rode biet en het pittige van rabarber. Toch is het geen “brute kracht” wat te zwaar zou zijn tegenover de tarbot. 

Dessert:

Zelfs tot in het dessert, word je gewaar wat ‘de zee’ voor chef Hiele betekent: een unieke interpretatie van baba au rhum met champagne en verveine, karnemelk en gefermenteerde cassis, gepresenteerd in een Sint-Jacobsschelp. Ook dàt is ‘no waste’.

Het einde van het gastronomische menu ‘Chef’s Table’ is nabij met een familiale afsluiter: grootmoeders wafeltjes of boter galette. Daarbij een sprankelende crémant de Jura, Domaine Pignier. Een droge brut nature dus weer met weinig restsuiker als tegenpool van het dessert, opdat we niet enkel een suikergevoel in de mond zouden overhouden.

Voor de koffie verhuizen we naar een andere plaats in het restaurant : een zalige ruimte met grote sofa’s om in weg te zakken. Omgeven van kunstwerken en prachtige fotografie. De mooist foto is als je naar buitenkijkt waar een prachtig polderlandschap niet aan je oog ontsnapt. De sfeer is als in de huiskamer.

Bij de koffie krijgen we een macaron hazelnoot en shoux met pompoenpitjes.

Correct Betaald

Willem Hiele is een restaurant waar geleefd en gekookt wordt op het ritme van de seizoenen. Het menu wisselt dagelijks.

Chef’s table:
125 euro/pp – ex. dranken.
Kan op donderdag- en vrijdagmiddag. 

Chef’s Experience:
Belevingsmenu 235 euro/pp
Kan zowel als lunch als diner gekozen worden.

Wijnen
Vanaf € 8,00 aangepaste wijn per glas.
Onze sommelier neemt je graag mee op trip waar je vrij kan kiezen en switchen tussen wijn, bier en sapjes.

Koffie en thee
Deze zijn in de prijs inbegrepen.

 

Gouden Tip

Bij tijdig reserveren kan je een plaats kan bemachtigen in de private room bij de chef in de keuken (2 tafels)
Vanuit deze ‘chefs’ table’ heb je zicht op de chef, de keuken en zijn team in actie.
*Op de ruime parking zijn elektrische laadpalen aanwezig.

*Verleng ’s de gastronomische ervaring met een overnachting op deze magisch poëtische plek. Er zijn 6 gastenkamers en er is een binnenzwembad. Voor het ontbijt staat Chef Willem graag voor je op!

 

Slotgedachte

Je kan niet anders zeggen dat je hier ‘goed en lekker’ eet. Ga je voor de ‘Chef’s Table’ dan zie je het team in actie en geniet je mee van hoe er gewerkt wordt.  Ga je eerder voor een gastronomisch zenmoment met je partner, gezelschap of familie, dan is een tafel in de zaal van het restaurant een doordachte keuze. Het is er ruim en je kan er gesprekken voeren zonder dat gasten naast je  in je bord kijken of ongewild meeluisteren. De akoestiek is er super. De muziekkeuze zalig. 

Langszaam wordt het Vissershuisje in Koksijde een mooie, maar vage herinnering.  Je krijgt er een unieke locatie en een zicht op een prachtig polderlandschap van onschatbare waarde, voor in de plaats.  Willems keuken is ferm geëvolueerd en ‘hij is het waard’. Hij komt de gerechten grotendeels zelf inzetten en vertelt hij het verhaal achter de producten en bereiding van het gerecht. Het staat als een paal boven water dat de ‘natuur’ lijke filosofie van Willem van groot belang is: duurzaamheid, lokale impact, no waste, zijn enkele van de kernwaarden van zijn keuken.

 

OPENINGSUREN

Open
Woensdag t.e.m. vrijdag: avond (19u)
Zaterdag: middag (12u) en avond (19u)

Gesloten
Zondag, maandag, dinsdag