Gaan eten bij Lys d’Or, Gent

 

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper, een start-up of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie: Michelin, Gault&Millau, Foodtaster, 50best, Best Awards of van eender welk ‘gastrolijst’, zelfs een hotelrestaurant binnen de Benelux en verder.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot! Satellite Gourmet & Foodrecenser slaan voor ‘Gaan Eten’ de handen in elkaar.

 

‘Gaan Eten’ bij  Lys d’or is hartelijk ontvangen worden waar koken een ambacht is, aan tafel.

 

Lys d’or, vertaald: de Gouden Leie, refereert naar enerzijds naar de Leie, Lys in het Frans, die ontspringt in Lisbourg en uitmondt in de Schelde in Gent. 

‘Gouden’ verwijst naar de vlasindustrie.  Langs de uitgestrekte oevers van de Leie werden vroeger vlasbundels, ook wel kapelletjes genoemd, opgesteld om te drogen. Het water van de Leie is immers arm aan kalk en ijzer, daardoor erg geschikt voor het ‘roten’ van vlas. Hierdoor kreeg de rivier haar bijnaam: de gouden rivier, verwijzend naar de glans van het in de Leie gerote vlas. 

Het restaurant is dus gelegen aan ‘de Gouden Leie’ of Lys d’Or.

Locatie & Sfeer

Lys d’Or bevindt zich in het hart van Gent, tussen het Citadelpark en de Bijloke, in de nabijheid van musea zoals SMAK en STAM in de Charles de Kerchovelaan.

Vastgoedmakelaar Axel Lenaerts zette mee de schouders onder het project, samen met Robert Verheyden (Affirmo-Van Dessel, verzekeringsmakelaars) en de helaas overleden Bart Alliet hielpen bij de opstart 

Chef Ignace Wattenberge heeft zo, ook met de steun van zijn vrouw Sarah Verschaffel, zijn droom kunnen verwezenlijken.

Bij binnenkomst in dit prachtig gerenoveerde, historische herenhuis, getooid met weelderige donkerblauwe gordijnen en gouden accenten, word je direct aangetrokken door het exclusieve en kunstzinnige interieur. Je wordt er hartelijk ontvangen en het voelt aan als ’thuis’.

Service & Bediening

Ignace Wattenberge deed ervaring op in verschillende gerenommeerde restaurants. Hij werkte naast Gert De Mangeleer bij Danny Horseele in de keuken van ’t Molentje  in Zeebrugge en maakte kennis met de provinciale smaken in het voormalige tweesterrenrestaurant van Wout Bru in Eygalières.

In 2018 behaalde Ignace zijn eerste grote onderscheiding: Eerste Kok van België. Met de steun van zijn toenmalige werkgever Lode De Roover van Fleur de Lin in Zele, zag Ignace dit succes als een teken dat hij klaar was om zijn eigen restaurant te openen.

De service verloopt l dikwijls komt de chef zelf een bord inzetten. Hij is erg openhartig met een vriendelijk woord of gevatte uitleg dan wel met de nodige humor.

Sommelier, Tim Decraene, serveert ons, op vraag, aangepaste wijn en doet dit op een hele vlotte manier. Tim is een autodidat en deed ervaring op bij Simon Wellekes en volgde diverse wijncursussen volgde. Tim werkt nauw samen met de chef om de gerechten en wijn perfect op elkaar af te stemmen.

Culinaire Beleving

Wij gaan voor het ‘carte blanche’ menu om het culinair talent van de chef te ontdekken. Starten doen we met kleurrijke amuses met twee mini-gerechtjes.

-Een geitenkaaslolly met sinaasappellak, een taartje van gerookte makreel met graantjesmosterd, en een pizzasnack met ansjovis, aubergine en jalapeño, erg fris en smaakvol, waardoor uw smaakpapillen worden geprikkeld.

-Het eerste mini-gerechtje,  gepresenteerd met het logo van Lys d’Or, bestaat uit een heldere parmezaanjus en een crème chiboust van parmezaan, waarbij de volle smaken van de kaas in verschillende texturen tot hun recht komen.

-Het tweede minietje is een roosje van gerookte zalm met diverse structuren van rode biet, van krokant tot mousse, waarbij de aardse tonen van de biet fris en subtiel worden gepresenteerd.

 

We krijgen maar liefst 3 voorgerechten te proeven én een aparte pastabereiding.

Het eerste voorgerecht, tonijn Balfego bluefin met avocado crème, ponzu-ijs en een rolletje rammenas met sushi rijst, is een persoonlijke favoriet van velen, met perfect gebalanceerde smaken en texturen.

Het tweede voorgerecht, “wit goud” (mosselen) met daslook, gepocheerd ei, asperges en morieljes, biedt een boeiende combinatie van zout, zilt en romigheid.

Het derde voorgerecht, tarbot met pertuis asperges, olijfcrumble, doperwtencrème en een saus van kaaswei, mossel en kokkel, is een harmonieus samenspel van verschillende smaken en texturen.

Daarna introduceert de chef zijn unieke tafelbereidingen en hij doet dit in hoogst eigen persoon. Chef Ignace vertrouwt ons toe dat hij dit graag doet omdat het zowel voor zijn klanten als voor zichzelf een ware beleving is.

De pasta wordt met Parmezaanse kaas en truffel aan tafel bereid, net zoals in de beste restaurants van Italië. Hij giet gloeiend hete Vecchia Romagna in een hol Parmezaanwiel, waardoor de kaas smelt. Vervolgens roert hij de gekookte pasta erdoor, zodat nog meer Parmigiano smelt. Op het bord maak hij het gerecht af met wintertruffel.”. Dit is een bijzonder moment en genieten met volle teugen.

 

Als hoofdgerecht proeven we de kalfszwezerik met kreeftenstaart, wortel en champignons Saint Georges, een gedurfde maar heerlijke combinatie van land en zee, versterkt door een pittige saus die de kwaliteitsingrediënten naar nieuwe hoogten tilt.

Als verfrissend-zoet einde wordt een dessert van rabarber, gegaard in rooibosthee, geserveerd met frambozen sorbet, citroenmelisse en een vleugje hangop en rijstpap.

Bij de koffie is het genieten van huisgemaakte zoetigheden van het hoogste niveau.

Correct Betaald

Voor deze 6 gangen betaal je 115 euro zonder de dranken. 5 gangen 95 euro en 4 gangen 75 euro. Bij de menu hoort geen bepaald wijn- of bierarragement. Elke wijn of bier kan per glas aangeboden worden.

De wijnkaart is van de meest indrukwekkende wijnkaarten die wij ooit hebben gezien: 15 verschillende jaargangen van Château Petrus, Le Pin, Mouton Rothschild, Lafite Rothschild zijn nog maar enkele namen die iedere wijnliefhebber doen watertanden. De chef heeft duidelijk zijn tweede passie hierin gevonden!

Gouden Tip

Er is een “Chambre séparée” mogelijk<; Een ruimte voorraan wordt van de bar en de rest van het restaurant gescheiden door een blauw, fluwelen gordijn. Ideaal dus voor een private dining. Voor een vlot verlopende zakenlunch kan je mits verwittiging vooraf op 1,5 u afronden.

Vergeet niet ’s naar het kleinste kamertje van het restaurant te gaan. Je wordt  verrast door een filmprojectie op de muur die verlengt op de vloer.  Eventjes zen…

 

Slotgedachte

Wat je hier op je bord krijgt, is de pure creativiteit van chef Ignace Wattenberghe: een eerlijke en verse productkeuken. Het hoofdingrediënt wordt hier naar waarde geschat.

Hier komen de klassieke tafelbereidingen  in een modern jasje opnieuw tot leven. Hiervoor komt de chef met plezier uit zijn keuken, al kunnen we ons voorstellen dat, als het restaurant vol zit, dit geen scenicure. “Je moet je team ten volle kunnen vertrouwen en laten verantwoordelijkheid dragen, zo’n tafel moment bij mijn gasten koester ik”, aldus de chef.

Bij Lys d’Or kun je  à la carte eten, d.w.z. eten waar je op dat moment zin in hebt met een keuze tussen 3 voor- en hoofdgerechten en 3 desserts.

Wij zeggen: ga steevast voor de ‘carte blanche menu’ en je ondergaat een culinaire beleving op u tegen te zeggen.

Maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag:
12u00 – 14u00 & 19u00 – 21u00

Zaterdag:
19u00 – 21u00

Gesloten op woensdag, zaterdagmiddag en zondag.