IS ER NOG HORECA’ONDERWIJS’?

Ik hoor het wel vaker in de podcastverhalen van een gastrononoom-chef of horecaondernemer hoe belangrijk horecaonderwijs is. Weliswaar zijn er tegenwoordig ook ‘autodidacten’ die het in de wereld van de gastronomie ver schoppen! We weten allemaal dat Viki Geunes, onze 3-sterrenchef van Restaurant Zilte in Antwerpen, trefzeker aan zijn gastronomische weg heeft gewerkt.

Ik denk aan twee chefs die al behoorlijk wat jaren geleden meededen aan de kookwedstrijd die ik hoste op tv-zender: Vitaya. In de kookwedstrijd ‘Varken zkt Kok” stonden ze toen als ‘hobbykoks’ naast elkaar in de finale! Enerzijds is er Matthieu Beudaert, die van opleiding kunsthistoricus is en zijn passie volgde. Sinds jaar en dag runt hij Table d’Amis in Kortrijk, samen met zijn echtgenote Sofie. Daarnaast Matthias Maertens van M-Bistro* in Nieuwpoort die nu al geruime tijd onder een Michelinster bewijst wat hij en zijn vrouw Sofie waard zijn! Kijk ’s aan: twee Sofies! 👌

Hoe zit het met ons horecaonderwijs ?

Waar en hoe kun je voor de wereld van de gastronomie, dito de horeca- en/of hospitalitysector ‘klaargestoomd’ worden? En als opleiding dan toch weer ‘belangrijker’ wordt, waarmee zullen hotelscholen en -opleidingen rekening moeten houden? Ik zocht het op en vond.

HORECA ONDERWIJS(T)

In Vlaanderen, België, zijn er verschillende onderwijsinstellingen die opleidingen aanbieden voor een carrière in de horeca. Hier zijn enkele bekende opties:

Hotelscholen

Er zijn verschillende hotelscholen verspreid over Vlaanderen die gespecialiseerde opleidingen aanbieden in verschillende aspecten van de horeca, zoals koken, hospitality management, bakkerij en patisserie, zaalmedewerker, chef, sommelier enzovoort.

Je vindt ze allemaal via deze link op HORECAWEBZINE:HOTELSCHOLEN IN BELGIË of via HORECAFORMA:WAAR HORECA STUDEREN?

Syntra

Syntra is een netwerk van opleidingscentra voor praktijkgericht beroepsonderwijs, waaronder ook opleidingen in de horecasector. Ze bieden een breed scala aan cursussen en opleidingen aan voor zowel starters als professionals in de horeca. Ga ’s kijken op : SYNTRA HORECA

Secundair Onderwijs

Verschillende secundaire scholen bieden ook horeca-opleidingen aan als onderdeel van hun studieaanbod. Deze opleidingen kunnen variëren van algemene horecaopleidingen tot meer gespecialiseerde richtingen zoals hotelmanagement of voeding en catering. Link: SECUNDAIR HORECA

Hogeschool en Universiteit

Sommige hogescholen en universiteiten bieden opleidingen aan op het gebied van hospitality management of toerisme, die studenten voorbereiden op leidinggevende functies in de horeca en aanverwante sectoren. Zoek jij als 18-jarige een passsende studie in de hospitalitysector? ONDERWIJSKIEZER

Horecaforma

Horeca Forma is een vormingsorganisatie opgericht door sociale partners van het Paritair Comité 302 in Vlaanderen. Er worden gratis opleidingen aangeboden voor werknemers, werkgevers en werkzoekenden in de horecasector. Het doel is om de competenties van mensen in de horeca te versterken. Er is ook het doel om bruggen te bouwen tussen onderwijs en bedrijven. Last but not least: werkzoekenden voorbereiden op een functie in de horeca.

Er is een aanbod van korte, praktische workshops en opleidingen mogelijk van een halve dag tot twee dagen, in kleine groepen met interactieve sessies.

De opleidingen worden gegeven door ervaren horecakenners met praktijkvoorbeelden en interactie.

Je ontvangt bovendien een getuigschrift als bewijs van deelname. Dit laatste werkt mijns inziens altijd motiverend. Je wordt ‘beloond’ voor je inspanning.

De opleidingen vinden plaats in verschillende steden in Vlaanderen, zoals Gent, Antwerpen, Leuven, Kortrijk, Oostende en Hasselt.

Horecaforma organiseert ook bedrijfsopleidingen voor groepen werknemers uit één of meerdere horecazaken wat op zich dan ook erg interessant is.

Meer informatie vind je op HORECAFORMA

Waarmee rekening houden?

Toch stel ik vast door te praten met ‘vakmensen’ in de horeca en -onderwijs, met hospitalityexperten, met chefs en met al wie, net als ik, ‘begaan’ is met het in stand houden van de wereld van de gastronomie dat horecaopleidingen voortdurend moeten ‘geupdatet’ worden.

Waarmee houd je als ‘hotelschool’ rekening in horecaopleiding?

Globalisering

Het valt mij ontzettend op hoe ‘klein’ onze ‘aardbol’ is geworden, laat staan de wereld van de gastronomie. Onze jongeren hebben een vele bredere kijk op wat er gebeurt in de wereld, uiteraard door internet en sociale media. Ik ervaarde het met mijn eigen dochter die op haar 23ste na haar studies Hotelmanagement aan Vives Hogeschool, Brugge, mij de dag na haar diplomauitreiking meedeelde: “Mam, nu trek ik de wereld in, om enerzijds mezelf ’s terug te vinden na al die jaren studeren en opgroeien onder de volwassenen… en anderzijds ben ik razendbenieuwd hoe in het buitenland horeca werkt, zich organiseert en welke voedsel- en drankencultuur ik beslist moet leren kennen”. GROOT GELIJK! Daar ging ze, met één grote bagage op haar rug letterlijk en figuurlijk.

De horeca is een wereldwijde sector geworden. Dit is een feit. De hotelscholen zullen studenten moeten voorbereiden op een internationale carrière. Dit kan onder meer inhouden dat er meer aandacht wordt besteed aan interculturele competenties, vreemde talen en het begrip van internationale zakelijke praktijken.

Duurzaamheid en milieubewustzijn

Hotelscholen zullen wellicht meer dan ooit aandacht moeten besteden aan duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken. Studenten zullen worden opgeleid in energiebesparende technieken, afvalvermindering, het no-waste-principe 100% navolgen en het gebruik van lokale en biologische ingrediënten in de keuken.

Technologische integratie

De horeca maakt steeds meer gebruik van technologieën zoals online boekingssystemen, mobiele apps voor gastenservice en geautomatiseerde processen. Studenten leren omgaan met deze technologieën, inclusief training in digitale marketing, data-analyse en het gebruik van hospitality management software.

Diversiteit en inclusie

De hospitality-sector wordt steeds diverser en inclusiever. Interculturele communicatie wordt prioriteit, het omgaan met diversiteit op de werkvloer en het creëren van een inclusieve omgeving voor zowel medewerkers als gasten. Het is duidelijk dat ook in de gastronomie ‘racisme’ niet thuishoort. Gisteren nog hoorde ik een verhaal van een jonge vrouw van 25 jaar die afgestudeerd was aan één van onze gerenommerde hotelscholen. Ze deed al heel wat ervaring op in de horecasector (keuken). Recent werd ze échter, werkzaam in een ‘hospitilatybedrijf’ mentaal gekraakt omdat er met racistische uitspraken naar haar hoofd werd geslingerd. Deze vrouw werd gepest en contractueel niet behandeld zoals haar ‘witte’ collega’s. Noodgedwongen nam ze ontslag en staat ze nu onder medisch toezicht en moet van haar dokter terug op zoek naar haar eigen identiteit… Ze spreekt vloeiend 7 talen nota bene en straalt een onnoemelijke intelligentie uit…laat staan die grote passie voor haar horecaberoep. Hetzelfde geldt trouwens niet enkel voor ieders huidskleur maar ook ieders geaardheid! Diversiteit, zie het maar breed genoeg!

Flexibel leren

Met de opkomst van online leren en de behoefte aan levenslang leren, zullen hotelscholen waarschijnlijk meer flexibele leerformaten aanbieden, zoals hybride cursussen, afstandsonderwijs en micro-credentialing programma’s. Dit stelt studenten in staat om hun opleiding af te stemmen op hun individuele behoeften en omstandigheden.

Focus op gastbeleving

Gastbeleving staat centraal in de horeca, en hotelscholen zullen zich blijven richten op het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om uitstekende service te bieden. Dit omvat training in klantgerichtheid, gastvrijheid, empathie en probleemoplossend vermogen.

SLOTGEDACHTE

De toekomst van hotelscholen zal worden gekenmerkt door een voortdurende evolutie om aan de veranderende behoeften van de horeca-industrie en de samenleving als geheel te voldoen. Flexibiliteit, innovatie en een sterke focus op kwaliteit zullen cruciaal zijn voor het succes van hotelscholen in de komende jaren. Daar ben ik alvast rotsvast van overtuigd.

Mijns inziens dringt een algemeen congres zich op met àlle hotelscholen, dito horecaopleidingen waaraan we in België rijk zijn. Is het niet ‘op de vloer’ dat de horeca, en vooral onze hotelcholen dient te worden gesteund?

PODCAST

Sta je in het vak, durf initiatief te nemen om steeds bij te leren. Graag verwijs ik hierbij nog even naar de podcastaflevering met Robin Vanderelst, directeur bij Horecaforma die net daarop haar doelstellingen formuleert, laat staan ook werkzoekenden die aan de slag kunnen in de horeca. “Een horecaopleiding is géén “enge” opleiding, integendeel”. Ik ben het met Robin eens.