Gaan eten bij Restaurant Michel*, Dilbeek

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper of start-up, een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie: van gault&millau en michelin tot een model hotelrestaurant binnen de Benelux.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot!

Satellite Gourmet & Foodrecenser slaan voor ‘Gaan Eten’ de handen in elkaar.

Te gast bij Restaurant Michel* in Dilbeek (Groot Bijgaarden) met 1 Michelinster (2018) en Gault&Millau 15,5/20.

pics by Magalie Hamerlinck @foodresencer voor Satellite Gourmet

Restaurant Michel wordt gerund door Robert Van Landeghem en Lily Borghs, samen met hun zoon en culinair talent Sam Van Landeghem, genoemd naar chef-kok Michel Coppens.

Bijna 10 jaar stond Robert Van Landegem met deze chef in de potten te roeren. Je kan dus stellen dat Robert de knepen van het vak heeft geleerd van deze voormalige eigenaar! Toen Robert en Lily de zaak overnamen, was het vanzelfsprekend dat de naam werd behouden.

Restaurant Michel staat bekend om zijn Belgisch-Franse keuken, waarbij de nadruk ligt op kwaliteitsingrediënten en vakmanschap in de bereiding van gerechten. Gastronomie ten top dus.

Het menu is doorgaans geïnspireerd door seizoensgebonden ingrediënten. De menu-opties kunnen variëren, maar je kunt gerechten verwachten met aandacht voor detail en presentatie.

Locatie en sfeer

Het restaurant heeft een stijlvolle en gastvrije sfeer, waardoor het geschikt is voor zowel informele diners als speciale gelegenheden. Het interieur oogt eerder klassiek-warm met voldoende licht in de ruimte zodat je zelf ook een ‘licht’ gevoel krijgt als je er tafelt.

Door het gebruik van geluidsabsorberend decoratief materiaal in het plafond biedt het restaurant een rustige en comfortabele eetomgeving. Dit droeg zeker bij aan onze tevredenheid!

Service en Bediening

Pic website Restaurant Michel

We kiezen voor het “Marktmenu” van 4-gangen die ons meteen een idee geeft, wat de keukenstijl van Restaurant Michel is. Chef Robert komt persoonlijk aan tafel om ons welkom te heten met een voorstelling van de menu. Tijdens het menu werd elk gerecht door zoon Sam verfijnd uitgelegd We weten dus exact wat we in ons bord krijgen.

Robert en Sam Van Landeghem zijn o.i. een match made in heaven: we proeven gerechten op basis van doordachte combo’s van ingrediënten. 

Lily Borghs is de gastvrouw die puur vriendelijkheid uitstraalt en op een hele vlotte manier er voor zorgt dat elke gast zich thuisvoelt in het restaurant. Ze weet met de nodige charme en gevatte uitleg te voorzien in perfect gekozen wijnen bij de gerechten.

Culinaire beleving

We kiezen als aperitief voor de mocktail op basis van ‘Marquisette Amaro, een premium alcoholvrije spritz, op basis van sinaasappelschil, gentiaanwortel en kruiden, in combinatie met een milde tonic. Dàt liep alvast ‘zoetjes’ naar binnen.

Bij de aperitief worden drie ‘amuses’ geserveerd die we ons, zo ons gezegd, in een volgorde aten van een sorbet van artisjok, een pakkete jonge sla naar een carpaccio van gele en rode biet.

Op tafel komt een mix van broodsoorten van 2 artisanale bakkers uit de buurt en de gezouten boter is van Kaasaffineurs van Tricht.

DRIE AMUSES

Bij de sorbet van artisjok met savooikoolpoeder en gerookte sprot(!) werden onze smaakpapillen meteen opengezet. Mooi hoe prominent de smaak van artisjok nog steeds aanwezig is in een “ijsje”!

In het pakketje van jonge salade afgewerkt met crème van salade ontdekten we quinoa met ceru ahumado (gerookte kaas) gearomatiseerd met gebrande preipoeder. 

Het laatste hapje is onze favoriet: een carpaccio van gele en rode biet in een perfecte balans tussen zout en zuur vinaigrette van truffel. 

TARTAAR VAN TONIJN

Een eerste voorgerecht is de verse tartaar van tonijn met krabsalade, een gepocheerd kwartelei, aan tafel afgewerkt met geraspte kaviaar-truffel van Royal Belgian Caviar. Deze kaasdelicatesse is ontwikkeld op basis van gedroogde kaviaar en koemelkkaas. Het ‘bolletje’ wordt 8 weken gerijpt en gedroogd. Het resultaat is een harde kaas die qua structuur vergelijkbaar is met parmezaan.

Bij dit voorgerecht werd een Italiaanse droge witte wijn uit Sicilië geserveered. De wijndruif is de Catarratto. We proefden aroma’s van wilde bloemen en wit fruit en herkennen groene appel en witte perzik. Heel verfrissend.

OCTOPUS & IBERICO

Tweede voorgerecht : gebakken pulpo (inktvis) geserveerd met een tomaat dashi bouillon en een paletta bellota van de ibérico 100%. Rijkelijk is de (zwarte) marinade van algen en inktvisinkt. De smaken komen volledig tot hun recht. De octopus met de Iberico een verrassende maar perfecte foodpairing. En het mag gezegd worden: octopus is altijd fotogeniek!

Daarbij krijgen we opnieuw een witte wijn uit Spanje, Catalonië, 100% Garnacha.  Een zeer aromatische wijn en volle smaak, bijna “orange wine” door zijn donkergele kleur (bekomen door maceratie op de schilletjes).

LAMSRUG

Tijd voor het hoofdgerecht: Lamsrug toch wel een delicaat en mals stuk vlees. De lamsrug was perfect gebakken: erg sappig van textuur en rijk van smaak.

Daarnaast op het bord korenaars of groene asperges, rode en gele snijbiet en brébis schapenkaas.  De groenten komen recht van het veld van bij lokale boeren zoals het Neerhof Dilbeek en de Plukplek uit Ternat.

Hierbij serveert Lily een fantastische rode wijn uit Spanje, 60% garnacha en 40% cabernet sauvignon. In de neus herkennen we verse kruiden, rijpe fruitaroma’s en een subtiele houttoets door de korte houtlagering.

Het is onze favoriet van de dag, een elegante wijn, pure finesse, zachte tannines en een lange afdronk.

PURATOS CHOCOLADE

Het dessert is de Chocolat Sorbet ‘Vietnam 60 days’ verwijzend naar het versnelde proces van cacaobonen naar chocolade waarbij er geen zeemzoete chocolade ontstaat. We proeven de bitterheid lichtjes. Een heerlijke combo met de jus van bloedappelsien en Japanse rijst. 

We slaan het aanbod niet af om ook de ‘Dame Blanche’ te proeven, een ware klassieker, op basis van bourbon vanille ijs en Puratos chocolade, 100% fair trade. Superlekker!

KOFFIE met VERSNAPERINGEN

Het heerlijke tafelen sluiten we af een kop koffie. Wat op tafel komt is bijna niet te overschouwen: snoepjes: zuurtjes en ‘poepjes’, macrons en heerlijke pralines.

Correct betaald?

PRIJS-KWALITEIT


Voor de 4-gangen menu met aperitief, aangepaste wijnen en koffie betaal je om en bij de 140 euro.

We betalen een correcte prijs die je kan verwachten in een gastronomisch restaurant met een Michelin ster gewaardeerd en een score van 15,5/20 bij Gaultmillau. 

Slotgedachte?

De ontvangst is er bijzonder warm en hartelijk. De gerechten werden persoonlijk voorgesteld door de chef Robert en zoon Sam Van Landeghem wat je als gast alleen maar kan appreciëren.

We proefden gefundeerde smaken met frisse toetsen en ons besluit is dan ook dat we ‘goed gegeten’ hebben en dat is altijd het belangrijkste.

Een bijzonder positieve vibe ervaarden we bij de presentaties van zoon Sam Vanlandeghem. Hij presenteert de gerechten met een vleugje humor. Je bent als gast nog meer op je gemak.

Chef Robert en gastvrouw Lily zijn nog niet aan het einde van hun route maar nemen zoon Sam alvast mee richting het vervolgverhaal van Restaurant Michel.

Met Sam die een opleiding in Ter duinen (Koksijde) en stages bij Noma (Kopenhagen) & Zilte (Antwerpen) achter de rug heeft, vermoeden we sterk dat de gastronomische toekomst van Restaurant Michel verzekerd is. 

Chef Robert en gastvrouw Lily laten hun passie voor het vak zien!

Gouden Tip

Het valt meteen op bij Restaurant Michel dat je er nog eet met de witte nappen op tafel, kristallen glazen én zilveren bestek. Je voelt je als gast gewaardeerd. Bovendien vertrouwde Lily ons toe dat het zilveren bestek elke week in een professionele ‘Silver Polish’ machine gepoetst wordt om haar glans niet te verliezen.

Hotspot voor jou!

Robert en Lily Van Landeghem-Borghs & zoon Sam Van Landeghem.


Alfons Gossetlaan 31
1702 Groot-Bijgaarden
Tel.: 02 466 65 91

info@restaurant-michel.be


Zondag en maandag gesloten