Graag stap ik ‘s binnen in de bruisende gastronomische wereld van drie barconcepten, waar een kopje koffie, een glas wijn of dan wel een heerlijke cocktail telkens een ander verhaal vertelt.

Van gezellige koffiebars, intieme wijnbars tot trendy cocktailbars; de diversiteit aan barconcepten is eindeloos en biedt voor elk wat wils. In drie blogs duik dieper in de fascinerende wereld van barontwerp, ambiance en culinaire creativiteit.

Starten doe ik met dé koffiebar want er is een opmars aan koffieshops in België, het is een nieuwe place to be om even ‘alleen’ te zijn, gezellig bij te praten met je gezelschap of dan ernstig en zakelijk te communiceren en daarbij af en toe ’s te nippen van een heerlijke kop koffie.

Hoe moet de koffiebar er volgens experten uitzien? Ik zocht en vond.

DE KOFFIEBAR

Een koffiebar heeft een specifieke sfeer en ontwerp dat gericht is op het bieden van een comfortabele en gezellige omgeving waar gasten kunnen genieten van hoogwaardige koffie en sociale interactie. Hier zijn enkele kenmerken die ik vaak terugzie (of toch heel graag zie) in het interieur van een koffiebar.

Koffieapparatuur

Het hart van de koffiebar is de koffieapparatuur, waaronder espressomachines, koffiebonenmolens en stoompijpen. Deze apparatuur wordt vaak prominent opgesteld achter de bar, zodat gasten het koffiebereidingsproces kunnen zien en de aroma’s kunnen ruiken.

Barista Station

Naast de koffieapparatuur bevindt zich meestal een barista station waar een ervaren barista (‘s) hun vakmanschap kunnen tonen. Dit kan een open ruimte zijn waar gasten kunnen kijken terwijl hun koffie wordt bereid. Hierdoor ontstaat een interactieve en boeiende ervaring en hieraan geef ik persoonlijk de voorkeur.

Zithoeken

Koffiebars hebben vaak verschillende zithoeken waar gasten kunnen ontspannen en genieten van hun koffie. Deze zithoeken kunnen bestaan uit comfortabele stoelen, banken of zelfs gezellige hoekjes met zitzakken of leeshoeken, afhankelijk van de stijl van de koffiebar. Wat ik al dikwijls zag in het buitenland dat heel wat koffiebars als working space wordt ingezet. Er is 100% toegang tot het internet.  Waar je voor een zakelijke meeting al vroeger op restaurant ging, stappen velen tegenwoordig een koffieshop binnen.

Natuurlijke materialen

Veel koffiebars maken gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, baksteen, beton en leer om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Deze materialen dragen bij aan het rustieke en ambachtelijke karakter van de koffiebar.

Verlichting

 De verlichting in een koffiebar is meestal zacht en sfeervol, met behulp van warme tinten en dimbare lampen om een gezellige ambiance te creëren. Natuurlijk licht wordt ook vaak benadrukt, met grote ramen die de ruimte verlichten en een gevoel van openheid creëren.

Decor

 Het decor van een koffiebar kan variëren van minimalistisch en eigentijds tot gezellig en vintage, afhankelijk van de stijl van de bar. Kunstwerken, planten, boekenplanken en andere decoratieve elementen worden vaak gebruikt om karakter toe te voegen aan de ruimte en een huiselijke sfeer te creëren.

Menu en Koffievariaties

Koffiebars hebben meestal een uitgebreid menu met verschillende koffievariaties, van espresso’s en cappuccino’s tot lattes en flat whites. Dit menu wordt vaak op elegante wijze gepresenteerd, met informatie over de herkomst van de koffiebonen en eventuele speciale bereidingsmethoden.

  1. Espresso: Een sterke, geconcentreerde koffie die wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen.
  2. Americano: Een espresso verdund met heet water, waardoor een koffie ontstaat met een minder intense smaak dan een espresso.
  3. Cappuccino: Een espresso met gestoomde melk en melkschuim, meestal gegarneerd met een snufje cacaopoeder of kaneel.
  4. Latte: Een espresso met veel gestoomde melk en een klein beetje melkschuim erbovenop. Het heeft een zachtere smaak dan een cappuccino.
  5. Macchiato: Een espresso “gevlekt” met een klein beetje gestoomde melk of melkschuim, waardoor een lichte melksmaak ontstaat.
  6. Flat White: Een espresso met gestoomde melk, vergelijkbaar met een latte maar met minder melkschuim en een sterker smaakprofiel.
  7. Mocha: Een drankje dat bestaat uit een espresso gemengd met warme chocolademelk en gestoomde melk, vaak gegarneerd met slagroom.
  8. Affogato: Een dessertkoffie gemaakt door een bolletje vanille-ijs te overgieten met een shot espresso.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar er zijn nog veel meer variaties en regionale specialiteiten afhankelijk van de koffiebar en de regio waarin je je bevindt!

SLOTGEDACHTE

Het interieur van een koffiebar zou altijd moeten staan in functie van een gastvrije en ontspannen gevoel.

Gasten moeten kunnen genieten van hoogwaardige koffie, sociale interactie kunnen hebben en zich thuis voelen.

Als er een kleine lunchkaart bij wordt aangeboden, ben ik er helemaal weg van.

Ja, mijn zakelijke meetings in een koffiebar organiseren, ik ben voorstander. Dan voel ik me minder stressvol want op restaurant kan ik niet genieten van beide terzelfdertijd en dat is zonde van het eten vooral én van de meeting.

WAAR ZOEKEN ÉN VINDEN?

Waar vind je de beste koffiebars. De keuze is bij ons ondertussen al vrij groot en moeilijk om ze hier allemaal op te sommen. Ben ik in een grootstad in binnen-en buitenland dan helpt Google of Tripadvisor me op weg. Ik tik in ‘gezellige koffiebars’. weliswaar ga ik mijn zoektocht nog ’s verfijnen en zoek ik de de ‘high speciality’ koffiebars op.

PODCAST

Ik sprak in 2022 met Elliot Szechtman, koffie-expert toen hij nog Caféune had die datzelfde jaar door Gault & Millau werd uitgeroepen tot één van de beste koffiebars (Brugge).

Na een break in 2023 is Elliott er helemaal terug met ‘We are coffeemakers’ op dezelfde plek als toen in de Academiestraat in Brugge.

Graag deel ik hier nog even de podcast over het belang van high speciality koffie én dat er volgens Elliott niet genoeg ‘goeie’ koffiebars kunnen zijn. Ik ben het volledig eens met hem!