Gaan Eten bij Sans Cravate*, Brugge

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper, een start-up of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie:  van micheling, gault&millau michelin, een beloftevolle starter, een hotelrestaurant binnen de Benelux en straks internationaal.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot! Satellite Gourmet & Foodrecenser slaan voor ‘Gaan Eten’ de handen in elkaar.

‘Gaan Eten’ bij Sans Cravate* in Brugge of zoals het al 20 jaar geweten is: bij Henk en Veronique!

pics by Magalie Hamerlinck @foodresencer voor Satellite Gourmet

 

Dit met een Michelinster bekroonde restaurant heeft al twee decennia lang de toon gezet in de culinaire wereld. Echter, ondanks zijn prestigieuze status, heerst er een informele sfeer die naadloos aansluit bij de naam van het restaurant: Sans Cravate.

Toen Henk en Veronique het gevoel kregen dat het tijd was om zelf iets te beginnen, vonden ze na een lange zoektocht een klein huisje in Brugge. Na een intensieve verbouwing van anderhalf jaar opende Sans Cravate zijn deuren. Het was meteen een groot succes – binnen een jaar ontving het restaurant zijn eerste Michelinster.

Opvallend is dat zij deze ster zonder extra personeel hebben behaald, enkel met z’n tweeën. Tot op de dag van vandaag is dit een unieke prestatie in de Michelinwereld.

Momenteel werken er vier mensen in de keuken en twee in de bediening, wat nodig werd door de uitbreiding van de zaak in september 2009 toen het naastgelegen pandje bij het restaurant werd betrokken.

Locatie & Sfeer

Wat ons meteen aanspreekt, is het unieke interieur, warme kleuren die ons een zuiders gevoel geven, verrijkt met natuurlijke en speelse kunstzinnige details, zoals hele fijne vogelsculpturen. Recentelijk onderging het restaurant renovaties, waardoor de sfeer nu nog meeslepender is dan ooit tevoren – een ervaring die je zelf moet meemaken om volledig te begrijpen.

Service & bediening

Chef Henk van Oudenhove, een waar culinair talent! Hij begon op zijn vijftiende in de keuken van zijn schoonvader, het  restaurant Den Braamberg in Brugge.

Daar ontmoette hij ook zijn vrouw Veronique. Na vier jaar bij Den Braamberg besloot hij een stapje hoger te gaan. Hij verhuisde naar La Bergerie in Namen, waar hij 2,5 jaar werkte. Daarna keerde hij terug naar huis en ging aan de slag bij restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist, opnieuw voor een periode van twee jaar. Met die culinaire bagage gaat hij voor ‘lekker eten’.

Veronique, de ervaren gastvrouw, straalt een onmiskenbare présence uit. Wat misschien onvoldoende geweten is dat Veronique ook ‘kunstenares’ is en prachtige sculpturen maakt. Vraag er zeker naar als je er bent!

 

Casimir Dusart, een ervaren sommelier met een bewezen staat van dienst in de restaurantindustrie heeft zich bekwaamd in Food & Beverage, Restaurant Management, Reizen, Sommelier en Wijn.  ‘Cas’ is een sterke operationele professional afgestudeerd aan Hotelschool Ter Duinen. Hij is erg attent en completeert het team.

Culinaire Beleving

Onze culinaire reis begint met Belgische bubbels “Entre deux monts” uit Heuvelland, een blanc de blancs van 100% chardonnay, die moeiteloos kan wedijveren met champagne. De verrukkelijke hapjes, vooral het croque monsieur’tje met geraspte oude Comté kaas, blijven ons bij.

Als 1ste voorgerecht gaan we van start met tartaar van zeebaars met rode biet. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook gezond en kleurrijk. De zachte smaak van de zeebaars past perfect bij de zoete en aardse tonen van de rode biet. De subtiele smaak van laatstgenoemde overheerst niet en daar zijn we blij mee.

Het tweede voorgerecht betreft tarbot langzaam gegaard met een jus van waterkers. De delicate smaak van tarbot, een platvis met stevig vlees en een subtiele zoetheid, vormt een perfecte harmonie met de pittige, peperachtige smaak van waterkers.

Het hoofdgerecht, een duifje uit Anjou met morieltjes, is een ware traktatie. Het draait in eerste instantie om de rijke, diepe smaak van duif en de sappigheid en intense aroma moet je altijd kunnen proeven! Een dergelijk perfecte garing is zelden.

Bovendien, de wijnen die de sommelier voorstelde waren buitengewoon goed. De rode wijn bij de duif was een cepage van Syrah en Grenache: krachtig met noten van rood fruit.

Het dessert, gebaseerd op rijst, aardpeer, groene appel en karamel, biedt een perfecte balans tussen zoet en fris.

Verrassend is de houten luxebox bij de koffie waarin we allerlei zoete verleiding vinden, allemaal huisgemaakt,  vergezeld van een afsluitende quote: “don’t forget about the little things in life”. Het maakt deze zintuiglijke reis helemaal af.

Correct betaald

Op doordeweekse dagen wordt een 3-gangenmenu aangeboden voor €59, een 4-gangenmenu voor €98 en een 5-gangenmenu voor €129.

Zoals onze beschrijving laat zien, is ‘gaan eten’  bij Sans Cravate een alomvattende ervaring die elke fijnproever minstens een keer moet hebben beleefd om erover mee te kunnen praten.

 

Slotgedachte

Gastvrouw Veronique en Chef Henk, een liefdevol koppel

Nederigheid siert

Bij Sans Cravate draait alles om de essentie: de topproducten op je bord en hoe ze op de meest pure manier worden gepresenteerd. Hier wordt onverbloemd gekookt, zonder franjes, zelfs als dat betekent dat er af en toe een foutje insluipt. Maar juist daarom proef je dat alles klopt, omdat alle smaken de kans krijgen om zichzelf te zijn. Bij elke hap weet je: dit is precies zoals het hoort te zijn.

Een bezoek aan Sans Cravate staat garant voor ongedwongen en eerlijke keuken.

Het gastronomische menu is perfect uitgebalanceerd en geproportioneerd: elk ingrediënt speelt een belangrijke rol en versterkt de andere. Hierdoor ontstaat een harmonie van smaken waarvan je elk gerecht wilt savoureren, van de amuses tot aan het dessert.

Gouden tip

Een opmerkelijk detail: wil je even naar het kleinste kamertje, dan is die enkel bereikbaar via de keuken. Kijk dan zeker ’s naar rechts! Meteen een gelegenheid om chef Henk en zijn team bezig te zien. Je ziet het volgende gerecht klaar staan in een levendige setting.

In Sans Cravate vind je vooraan ook de Bar à Vins en de shop, vooraan voor een lekker glas wijn en wat delicatessen, zekere een bezoekje waard. Daarnaast is er ook een luxe B&B genaamd La Suite beschikbaar is voor een romantisch weekendje weg, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over het rijden na een diner met wat alcohol.

Hotspot voor jou! 

Sans Cravate is open op ma, di, vrij en zat.
Voor lunch vanaf 12:00 uur (laatste bestelling om 13:30 uur).
Voor diner vanaf 19:00 uur (laatste bestelling om 20:30 uur).