Gaan eten Bij Atelier D in Brugge

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper, een start-up of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie: van bistronomie, gault&millau-michelin tot een hotelrestaurant binnen de Benelux.

We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot! Hiervoor slaan Satellite Gourmet & Foodrecenser on intstagram de handen in elkaar.

Aftrap is een nieuwkomer in Brugge: Atelier D, The Bistro by Diego De Baets

pics by Magalie Hamerlinck @foodresencer voor Satellite Gourmet

De nieuwe horecazaak ATELIER D THE BISTRO, van chef Diego De Baets is open sinds mid januari 2024 en we zijn er voor ‘Gaan Eten’ te gast in het historische centrum van Brugge.

Met een indrukwekkende CV gaande van Pure C** by Sergio Herman en Sel Gris* van chef Frederik Deceuninck, van Bart Smidt van Bartholomeus** naar de internationaal gerenommeerde chef Gordon Ramsay, was chef Diego ook meerdere keren finalist in deprestigieuze wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ in organisatie van ‘Prosper Montagné’ én finalist ‘Bocuse d’Or België 2021’. 

We mochten dus best wel kritisch zijn en waren onze verwachtingen hoog gespannen.

Diego de Baets studeerde aan de Brugse Hotelschool Spermalie en nu vindt hij zijn culinaire thuishaven in de Hoogstraat 12 in Brugge in het voormalige visrestaurant De Gouden Kroes.

Locatie en sfeer?

First things first, de locatie is al onovertroffen. Op slechts een paar stappen van het stadhuis, de Basiliek van het Heilig Bloed en de Grote Markt van Brugge is dit een epic place to be. 

Bij het binnenkomen van het volgeboekte restaurant met een capaciteit van 24 personen, snuiven, we direct de ongedwongen sfeer op van een Franse bistro.  De authentieke vloer en schouw vielen ons meteen op. Ook de schilderijen van o.a. Belgische iconen als Eddy Merckx en Jacques Brel, maken de ‘la vie en roze’ sfeer compleet.  De keuken blijft in dezelfde lijn doorgaan met enkele Franse klassiekers met veel liefde voor het vak bereid.

Service en Bediening?

Diego en Stefan zijn een geolied team.  Zonder woorden begrijpen ze elkaar. Stefan heeft een naturel charisma, vol ervaring en wijnkennis. De wijnen gaan perfect gepaard met de gerechten.

Chef Diego zet ook zelf gerechten in, verblijdt ons kort met de nodige uitleg en dát geeft onze culinaire beleving dat extraatje om af te sluiten met een kort knikje, een lach of een kleine noot van enkele dankwoorden. De chef aan tafel en persoonlijk ontmoeten, het wordt stilaan een vaste trend in de gastronomie.

Culinaire beleving?

Chef Diego Debaets en zaalverantwoordelijke Stefan Vancraeynest zijn afkomstig van de kust en dat merk je op de kaart, het beste van de Noordzee is de rode draad.  Maar  wie dacht hier de “pincet-keuken” – zoals chef Diego het zelf noemt – te vinden, heeft het helemaal mis. 

Eenvoud en pure smaken spelen hier de hoofdrol.  Speciale prestaties en creaties zijn geen prioriteit. 

Op de menukaart die 2-maandelijks wordt aangepast, kies je uit 3 starters, 2 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en drie desserts. Een kleine kaart maar met voldoende variatie. We voelen dit niet aan als een tekort, integendeel wij zijn hier voorstander van.  Je stelt bovendien je eigen menu samen, wat wij als erg aangenaam ervaren. Het brengt alvast leuke gesprekken op gang.

We startten met een paar eenvoudige hapjes met Belgische ‘champagne’ Rufus, puur en lekker.  Als voorgerecht de foie gras met een sublieme brioche van dewelke we dankzij de heerlijke geur meteen wisten dat deze vers uit de oven kwam. De ganzenlever werd gecombineerd met een 7 jaar oude top Bourgogne en ons etentje maakte hierdoor een uitnemende start. 

Daarna kregen we de perfecte garnaalkroket, gevolgd door een gastronomische open Lasagne met verse langoustine. 

Het hoofdgerecht melklam uit de Pyreneeën met truffel werd afgewerkt met de beste saus in lange tijden niet meer geproefd.

We sluiten het menu af met een heerlijke ‘Crêpe Suzette’, wie lust dit niet. Een heerlijke afsluiter die altijd gemakkelijk binnengaat. Daarna een goeie kop koffie en top sappige ‘bokkepootjes’ die je écht niet kan laten links liggen.

Correct betaald?

Voor het volledige 4-gangen menu betaal je gemiddeld 110€, dranken niet inbegrepen. Voor de weeklunch bestaande uit een voor-en hoofdgerecht betaal je gemiddeld 39€. Het prijskaartje is best wel aan de hoge kant. Je betaalt er voor een gastronomisch getinte kwaliteitskeuken.

Ons favoriete gerecht was het melklam uit de Pyreneeën met truffel, ook weer geserveerd met een uiterst passende Portugese wijn, door gastheer Stefan aanbevolen. 

Slotgedachte?

Chef Diego wil absoluut niet de allure van een ‘sterrenchef’. Het is zijn drijfveer ook niet. Hij beoogt de toegankelijkheid van een Franse bistro.

Algemeen gesproken kunnen wij stellen dat onze verwachtingen ingewilligd zijn: schilderijen aan de muur, smaken in het bord. De sauzen zijn werkelijk het sterke punt van deze zaak!

Op tafel vindt je als wachtbordje ‘olijven en salami’, dus niet direct amuses. Misschien kan dit later nog wat verfijnd worden met enkele smaakbommetjes want Atelier D mag zich wat ons betreft toch eerder categoriseren onder ‘gastronomie’ dan ‘bistronomie’, gezien ook de prijs-kwaliteitverhouding.

Chef Diege de Baets blijft een mooie referentie waar hotelschool Spermalie trots op kan zijn. 

pic Bianca Dewamme voor Knack Weekend

Gouden Tip?

Het wordt uitkijken naar de zomer, want dan zal je boven het restaurant kunnen aperitieven op een terras met zicht op de Meestraat en de Meebrug.

Hotspot voor jou!

Hoogstraat 12, 8000 Brugge       

+32(0)470 59 95 31

atelierd@outlook.be

Atelier D, The Bistro: vrijdag t.e.m. maandag, van 12u-14u & 18u-21u