Oscar Farinetti, trotse ambassadeur van de Italiaanse cultuur en founder van Eataly, gaf in 2015 een lezing over het opperste geluk hij heeft om in Italië geboren te zijn.

In maart 2020 ging de video plots viral, toen Italië als eerste Europees land getroffen werd door Covid-19. Het was de video die je als nobele Italiaan moest gezien hebben al was het maar om elkaar in deze donkere tijden een hart onder de riem te steken dat Italië hét homeland bij uitstek is!

Populaire Video : Blowing in the wind!

In zijn uiteenzetting liet Farinetti meerdere keren de legendarische chorus vallen: The answer my friend, is blowing in the wind” (Bob Dylan).

Hoewel hij het eerder had over de perfecte geografische ligging van Italië in een mediterraan klimaat en de ideale voedingsbodem is voor de cultivering van Italiaanse foodproducten, had hij het allicht evenzeer over de expansie van Eataly.

So be it! Deze innovatief culinaire winkelketen is ondertussen uitgebreid over verschillende landen en is nu ook ‘overgewaaid’ naar België. Als alles goed verloopt, zal een eerste Eataly in het najaar van 2023 opengaan in Brussel in de reconversie van het vroegere Acritisgebouw nabij het Beursplein.

Wie is Oscar Farinetti? Wat is ‘Eataly’? Wie leidt het herbestemmingsproject? Nemen we hiermee het standpunt in dat we genoeg hebben van al die ‘fastfood’ ketens in grootsteden en is dit de aanzet om straks – wat we diep van binnen misschien willen –‘all the way’ slow te consumeren?

NATALA ‘OSCAR’ FRANETTI

Natala Farinetti, Italiaanse zakenman en investeerder, bekend als Oscar Farinetti (1954) werd geboren in Alba, Italië. Vader Paolo, locoburgemeester van Alba, bovendien een artisanale pastamaker, richtte in 1967 UniEuro op, een kleine lokale supermarkt.  

Oscar startte in 1972 met zijn studies Bedrijfskunde in Turijn maar hield het in 1976 voor bekeken. Hij stapte in het bedrijf van zijn vader en werd in 1978 benoemd tot lid van de raad van bestuur en vervolgens CEO. Onder zijn leiding groeide de supermarkt UniEuro uit tot een winkelketen in consumentenelektronica.

In 2003 verkocht hij het concern aan Dixons Retail voor om en bij 270 miljoen euro. Deze rasondernemer had duidelijk andere plannen waarvan het verhaal in 2002 startte met een simpele schets op stukje papier.

De idee was eenvoudig: onder één dak kwaliteitsvoedsel verzamelen tegen duurzame en redelijke prijzen voor iedereen, de Italiaanse biodiversiteit vieren en een informele, natuurlijke en eenvoudige plek creëren om te eten, te winkelen en te leren.

De productmerken die er zouden gepresenteerd worden, waren toen vrijwel onbekend maar de ambitie des te groter!  De gemene deler was kwaliteit, duurzaamheid en de wens om te delen.

In 2007 ging de eerste Eataly open in Turijn en heeft zich heel snel wereldwijd uitgebreid van Italië naar New York en daaropvolgend andere Amerikaanse vestigingen. De rest van de wereld én Europa kon niet uitblijven.  In onze buurlanden Groot-Brittannië, Londen en in Frankrijk, Parijs, is al geruime tijd een Eataly en aldus straks in onze hoofdstad!

EATLAY= ETEN & ITALIË

“Eataly staat voor “Italiaans eten” en omvat de geschiedenis en de eetcultuur van Italië, het gemak waarmee de gerechten worden bereid en de vele kwaliteiten die Italië te bieden heeft. (eataly.com)”

Elk culinair walhalla van alles wat Italië te bieden heeft, omvat een supermarkt, delicatessenwinkel en verschillende restaurants. Er wordt samengewerkt met producenten die garant staan voor het beste Italiaanse product en de klant staat centraal.

Het is een plek waar je kunt winkelen, proeven, eten én leren. Naast het shoppen, het culinair genieten, is er in elke Eataly ook een kenniscentrum waar je je kan inschrijven voor workshops en cursussen, kan je lezingen bijwonen én worden er exposities georganiseerd.

THE DOME

Dat de Italiaanse keten naar Brussel komt, is al een tijdje bevestigd en nu zou het culinaire concept effectief de deuren openen in het najaar van 2023 op de hoek van de Anspachlaan en het Beursplein.

In deze reconversie van dit majestueuze, historische gebouw was ooit het warenhuis ‘Les Grands Magasins de la Bourse’ gevestigd, en later de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris.

Eataly komt er op de gelijkvloerse verdieping naast het nieuwe stadsconcept en klassieke warenhuis van Delhaize België, alsook op de eerste verdieping. De andere verdiepingen zouden dienen voor co-workingruimtes van Fosbury & Sons en op de vijfde, zesde, zevende en nieuw te bouwen achtste verdieping komen in totaal zestig appartementen, waarvan vijftig studio’s binnen een co-livingproject.

De naam voor het herbestemmingsproject heet The Dome en wordt geleid door projectontwikkelaar Johan Vandendriessche (VDD) waarvan Dick Vervoordt, zoon van antiquair Axel Vervoordt, een vennoot is. Coussée & Goris Architecten staan dan weer samen met tuinarchitectenbureau Omgeving in voor de verbouwingen.

EN NU SLOW…

In de jaren van fastfood besloot Oscar Franetti destijds de trend om te buigen en investeerde hij zwaar in slow food, waarbij hij de cultuur en de Italiaanse realiteit terugbracht in het concept van eten.

Uit een artikel van de Italiaanse journalist Lucilla La Palma die Oscar Franetti interviewde in 2017 halen we enkele van zijn woorden die bevestigen waar we postcorona meer dan ooit naar streven: gezonder eten voor een gezond lichaam in een gezonde geest… (bron: italian-traditions.com)

“De juiste ingrediënten bepalen het succes van ideeën. Ik had drie dingen duidelijk voor ogen: plezier, gezondheid en verhaal. De eerste twee spelen, als het om eten en voeding gaat, vaak in twee verschillende teams: als iets lekker is, is het meestal slecht voor ons. Een grote vergissing! Genieten, zoals Eataly ons altijd heeft verteld, is een staat van lichaam en geest die voortkomt uit kennis: hoe meer je geniet, hoe meer je het object kent, in dit geval voedsel, dat je plezier brengt. Gezondheid komt niet alleen van een certificering, bijvoorbeeld biologisch, biodynamisch of een andere, waar we tegenwoordig vol van zijn. Het komt in de eerste plaats door het respect dat gepaard is gegaan met de productieomstandigheden van dat bepaalde voedsel: respect voor degenen die het hebben geproduceerd, respect voor de omgeving waar dat voedsel vandaan komt, respect voor tradities.”

Bezoek Eataly voor de exacte vestigingen en openingstijden >