SUIKER, SUIKER, SUIKER…


Het treft ons allemaal. We willen zo graag ‘gezonder’ door het leven gaan. Ook in de gastronomie is er nood aan en moet er meer aandacht voor zijn, wil je in de horeca, ‘verantwoord ondernemen’.

In de loop van de maand mei is er ook de podcast met Guido Francque die zichzelf tegenwoordig ‘duurzaamheidsconsultant’ noemt. Als duurzaamheidscoach met meer dan 17 jaar ervaring, helpt Guido diverse horecaprojecten bij het behalen van hun milieudoelstellingen, sociale betrokkenheid en economische doelen. Hij heeft zelf een sterke achtergrond in duurzaam management in de horeca. Ik kan je al meegeven hoe sterk Guido het belang van de lichamelijke, geestelijke én emitonele gezondheid van het horecateam onderstreept!

Guido Francque stoomt jonge mensen klaar voor de horeca.

BOOSDOENER

Eén van de boosdoeners in onze voeding is sowieso ‘suiker’. Het is weliswaar een veelvoorkomend ingrediënt in voeding en het speelt verschillende rollen, zowel in smaak als in voedselbereiding en conservering. Maar willen we ‘gezonder’ worden, dan moeten we ons suikergehalte in het oog houden.

Wat is suiker precies? Wat doet het met ons lichaam? En welke strategieën tracht ik toe te passen om suiker te minderen?

ENERGIE & SMAAK

Ja, suiker levert calorieën, wat energie geeft aan het lichaam. Koolhydraten, waaronder suikers, zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam, maar overmatige consumptie kan leiden tot een teveel aan calorieën en gewichtstoename. Daar wringt het schoentje veelal.

Overmatige consumptie van toegevoegde suikers kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes type 2, tandbederf en hartziekten. Het is daarom verstandig om suikerinname te matigen en te kiezen voor natuurlijke bronnen van suiker, zoals fruit, in plaats van sterk bewerkte voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers.

VERBORGEN SUIKERS

Suikers kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder glucose, fructose en sacharose. Ze worden aan voedsel toegevoegd in verschillende vormen, zoals kristalsuiker, siropen en geconcentreerde sappen. Suiker voegt aldus ‘zoetheid’ toe aan voedsel, waardoor het aantrekkelijker wordt voor consumptie. Het wordt vaak gebruikt in zoete gerechten zoals gebak, desserts, frisdranken en snoepjes.

Suiker helpt ook bij het behouden van de textuur, smaak en kleur van voedingsmiddelen en bij het voorkomen van bederf door het verminderen van de wateractiviteit, waardoor micro-organismen minder goed kunnen groeien. Suiker dient om te ‘conserveren’.

Maar veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten toegevoegde suikers, zelfs in producten waar je het niet meteen zou verwachten, zoals sauzen, kant-en-klaarmaaltijden en ontbijtgranen.

RISICO’S

Overmatige suikerinname is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van obesitas. Het verminderen van suikerconsumptie kan helpen dit risico te verminderen. Natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol bieden minder calorieën en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel, waardoor ze een gezonder alternatief vormen.

Suikerinname heeft directe invloed op de bloedsuikerspiegel en kan het risico op diabetes type 2 verhogen. Het kiezen van alternatieven voor suiker die de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden, zoals stevia, kan helpen het risico op diabetes type 2 te verminderen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Een hoge suikerconsumptie verhoogt het risico op hartziekten. Het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en erythritol als vervanging voor suiker kan bijdragen aan het verminderen van dit risico. Door bewust te kiezen voor gezondere alternatieven kunnen we onze suikerinname verminderen en onze algehele gezondheid verbeteren.

STRATEGIEËN

Het vermijden van suiker in voeding vind ik een ware uitdaging, vooral omdat suiker zo verborgen zit in voedingsmiddelen. Wat doe ik?

Ik lees etiketten en controleer de ingrediëntenlijst op verpakte voedingsmiddelen. Ik ga zoek naar suikergerelateerde ingrediënten, zoals sucrose, glucosestroop, fructose, dextrose, maltose, en andere woorden die eindigen op “-ose”. Hoe hoger suiker op de lijst staat, hoe meer er in het product zit.

Kiezen voor verse voedingsmiddelen is een prioriteit. Ik probeer voornamelijk verse, onbewerkte voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen bevatten van nature minder toegevoegde suikers.

We moeten meer zelf aan het koken gaan en da’s een moeilijke soms als je een drukke job hebt, denkt niet te kunnen koken of ja het ‘ontzien’. Door zelf te koken kun je de controle houden over de ingrediënten die je gebruikt. Gelukkig heb ik een fantastische hobbychef als partner en hij gaat voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop in plaats van geraffineerde suiker.

We weten allemaal dat we best bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdranken, snoep, koekjes, gebak, ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden, omdat deze vaak veel toegevoegde suikers bevatten.

Er zijn trouwens tegenwoordig ook alternatieven voor suiker die minder impact hebben op onze bloedsuikerspiegel, zoals kokosnootsuiker, rijstsiroop, of stevia. Let wel op dat ook deze alternatieven suikers bevatten en niet altijd een gezonder alternatief zijn.

LIGHTPRODUCTEN

Ik geef toe dat ik eerst ook meedeed aan het kopen van ‘lightproducten’ maar ondertussen heb ik al door dat producten die als “light” worden geadverteerd, mogelijk minder suiker bevatten, maar nog steeds andere ongezonde ingrediënten kunnen bevatten. Dus etiket lezen!

Het is klaar en duidelijk en we kunnen het niet genoeg zeggen en ik sla mea culpa, ik doe het te weinig: water als hoofddrank kiezen in plaats van suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap, en gezoete koffie- en theedranken.

Ondertussen heb ik al geleerd om er bv een schijfje citroen, lemoen of komkommer aan toe te voegen, voor extra smaak. Zo drink ik helemaal niet ‘plat’.

VOORDELEN

Streven naar gewichtsverlies is een veelvoorkomend doel voor velen. Vermindering van suikerinname kan een effectieve strategie zijn om dit te bereiken. Suiker bevat veel calorieën en weinig voedingswaarde, waardoor het gemakkelijk kan leiden tot gewichtstoename. Alternatieven zoals stevia of erythritol bieden zoetheid zonder extra calorieën, waardoor je op een gezonde manier van de zoete smaak kunt genieten. Het is echter belangrijk te onthouden dat suiker slechts één aspect is van een gezond gewichtsverliesplan, naast een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Het verminderen van suikerinname is gunstig voor tandgezondheid. Suiker kan tandbederf veroorzaken door de groei van schadelijke bacteriën in de mond te stimuleren. Alternatieven zoals stevia of xylitol bieden zoetheid zonder de negatieve effecten op de tanden. Regelmatig tandenpoetsen, flossen en tandartscontroles dragen ook bij aan een stralende glimlach en een betere tandgezondheid.

Een stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijk voordeel van het kiezen voor alternatieven voor suiker. Traditionele suiker kan pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat kan leiden tot vermoeidheid en energiedips. Gezondere alternatieven zoals stevia of erythritol kunnen helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit draagt bij aan constante energieniveaus gedurende de dag en vermindert de drang naar suikerrijke snacks. Bovendien kan een stabiele bloedsuikerspiegel gunstig zijn voor mensen met diabetes of insulineresistentie, omdat het de behoefte aan insuline kan verminderen.

SLOTGEDACHTE

Ik ben géén ‘gezondheidscoach’! Ik houd van lekker eten, thuis of op restaurant, ik drink graag een glas wijn of een goed streekbiertje… Maar ik probeer de opgesomde strategieën toe te passen, stap voor stap. Ik probeer er bewust te zijn van wat ik eet om zo te streven naar een gezonder eetpatroon. Ik kan het niet genoeg beamen dat mijn echtgenoot, kookt zo super lekker en variërend kookt: vers, soms ’s vegetarisch en soms ’s vegan. Lucky me!

Bij minder suiker en meer water drinken, komt nog die andere uitdaging: bewegen, bewegen, bewegen… Check, na het schrijven van deze blog, sta ik recht, ga een frisse neus halen en wandel ‘blokje’ rond.