GAAN WE ‘S BAR’EN? DE COCKTAILBAR

 

Graag stap ik binnen in de bruisende, gastronomische wereld van drie barconcepten, waar een kopje koffie, een glas wijn of dan wel de perfecte geserveerde cocktail telkens een ander verhaal vertelt.

Van gezellige koffiebars, intieme wijnbars tot trendy cocktailbars; de diversiteit aan barconcepten is eindeloos en biedt voor elk wat wils.

In drie gastroblogs duik dieper in de fascinerende wereld van barontwerp, ambiance en culinaire creativiteit.

Na de koffiebar, even aandacht voor het concept van dé cocktailbar. 

 

Het lijkt een interessante reis door de geschiedenis en evolutie van cocktails, van hun bescheiden begin als simpele mengsels tot de complexe en verfijnde creaties van vandaag.

Het is fascinerend om te zien hoe cocktails zijn getransformeerd van eenvoudige drankjes om slechte kwaliteit sterke drank te verdoezelen tot hoogstaande creaties die de grenzen van smaak en mixologie verkennen.

De invloed van gebeurtenissen zoals de Drooglegging en de opkomst van de mixologiebeweging heeft hun ontwikkeling zeker gevormd, en het lijkt erop dat cocktails nu een hele nieuwe dimensie van culinaire kunst vertegenwoordigen.

Hoe dienst een cocktailbar er uit te zien om er gasten te ontvangen in die ontspannen sfeer? Ik zocht uit en vond.

 

Het interieur van een cocktailbar is vaak ontworpen om een sfeer van elegantie, stijl en gezelligheid te creëren, terwijl het ook functioneel blijft voor zowel de gasten als het personeel.

Bar

Het hart van de cocktailbar is natuurlijk de bar. Meestal centraal gelegen, is de bar vaak gemaakt van hoogwaardige materialen zoals hout, marmer of gepolijst metaal. Het barblad is meestal goed verlicht en biedt voldoende ruimte voor bartenders om drankjes te mixen en te serveren.

Drankdisplay

Drankflessen worden vaak prominent tentoongesteld achter de bar, soms verlicht om de aandacht te trekken en de gasten te verleiden tot het proberen van verschillende drankjes. Dit draagt bij aan de visuele aantrekkingskracht van de bar.

Zitplaatsen

Cocktailbars bieden vaak een mix van zitplaatsen, waaronder comfortabele barkrukken aan de bar, gezellige loungebanken en kleine tafels voor groepen. De zitplaatsen zijn meestal zo opgesteld dat gasten gemakkelijk met elkaar kunnen praten en genieten van de sfeer.

Decor

Het decor van een cocktailbar kan variëren afhankelijk van het thema of de stijl van de bar, maar het omvat vaak elementen zoals kunstwerken aan de muren, vintage meubels, planten en andere decoratieve accenten die bijdragen aan de algehele esthetiek.

Verlichting

De verlichting in een cocktailbar is essentieel voor het creëren van de juiste sfeer. Zachte, warme verlichting wordt vaak gebruikt om een gezellige ambiance te bevorderen, terwijl accentverlichting de aandacht vestigt op de bar en de drankjes. En laat ons dan toch milieubewuster kiezen en ‘ledverlichting’ inzetten. 

Achtergrondmuziek

De juiste muziek is essentieel voor het creëren van de juiste sfeer in een cocktailbar. Zachte, jazzy of lounge muziek is vaak te horen, maar dit kan variëren afhankelijk van de stijl en het thema van de bar.

        Cocktailmenu’s

        Vaak worden cocktailmenu’s op elegante wijze weergegeven, bijvoorbeeld in lederen mapjes of op vintage schoolborden. Dit draagt bij aan de algehele uitstraling van de bar en maakt het voor gasten gemakkelijk om hun keuzes te maken.

        De populaire klassiekers op een rijtje

        1. Martini – Gin of wodka vermengd met droge vermout, meestal gegarneerd met een olijf of een citroen twist.
        2. Mojito – Witte rum gemengd met limoensap, suiker, muntblaadjes en sodawater, geserveerd met ijs.
        3. Margarita – Tequila gemengd met limoensap en triple sec, meestal geserveerd in een zoutrandig glas.
        4. Old Fashioned – Bourbon gemengd met suiker, Angostura bitters en een sinaasappelschil, geserveerd met ijs.
        5. Manhattan – Bourbon of rogge whisky gemengd met zoete vermout en een paar druppels Angostura bitters, gegarneerd met een kersen.
        6. Cosmopolitan – Wodka gemengd met cranberrysap, triple sec en limoensap, vaak geserveerd in een martini-glas.
        7. Mojito – Witte rum gemengd met limoensap, suiker, muntblaadjes en sodawater, geserveerd met ijs.
        8. Daiquiri – Witte rum gemengd met limoensap en suiker, vaak geserveerd in een gekoeld glas.
        9. Negroni – Gin gemengd met zoete vermout en Campari, gegarneerd met een sinaasappelschil.
        10. Piña Colada – Rum gemengd met ananassap en kokosmelk, meestal geserveerd met ijs en een stukje ananas.

        Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn natuurlijk nog veel meer heerlijke cocktails om van te genieten!

        DE BARTENDER

        De essentiële kwaliteiten van een bartender/cocktailshaker, samengevat in 10 feiten:

        1. Kennis van dranken: bartenders moeten bekend zijn met een breed scala aan alcoholische en niet-alcoholische dranken, evenals hun smaken, texturen en kenmerken.

        2. Creativiteit: Het creëren van nieuwe en verrassende cocktails vereist creativiteit en het vermogen om verschillende ingrediënten op innovatieve manieren te combineren.

        3. Uitstekende mixvaardigheden: Ze moeten bedreven zijn in het nauwkeurig meten en mixen van ingrediënten om consistente en heerlijke cocktails te maken.

        4. Gastvrijheid: Een cocktail-bartender moet vriendelijk, attent en in staat zijn om een ​​geweldige ervaring te bieden aan gasten aan de bar.

        5. Snelheid en efficiëntie: Vooral tijdens drukke periodes moeten ze in staat zijn om snel te werken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de drankjes.

        6. Kennis van technieken: Ze moeten vertrouwd zijn met verschillende bar- en mixtechnieken, zoals schudden, roeren, blenden, enzovoort.

        7. Goede communicatievaardigheden: Het kunnen luisteren naar klanten en hun voorkeuren begrijpen is cruciaal voor het leveren van gepersonaliseerde service.

        8. Aandacht voor detail: Kleine details, zoals het juiste glaswerk, de presentatie van de cocktail en de garnituur, kunnen een groot verschil maken in de algehele ervaring.

        9. Kennis van cocktailgeschiedenis en -cultuur: Het begrijpen van de achtergrond en context van verschillende cocktails voegt diepte toe aan de ervaring die ze bieden.

        10. Veiligheid en verantwoordelijkheid: Ze moeten op de hoogte zijn van veiligheidsvoorschriften met betrekking tot het serveren van alcohol en in staat zijn om verantwoordelijk te handelen bij het serveren van drankjes aan gasten.

        Verder verwijs ik naar enkele namen in onze Belgische cocktailwereld:

        Ran Van Ongevalle, Hannes Desmedt, Joeri Visser, Naushad Rahamat, Frank Symons, Nick Vrielink, Carl Van DroogenbroeckWe kennen uiteraard allemaal Manuel Wouters.

        Onze leading lady is Hannah Van Ongevalle (podcast #20).  Maar er zijn ook o.m. Sofie Ketels, Simona Tsachewa, Julie Nullens en recent leerde ik Justine Boedt (podcast #85) kennen.

        SLOTGEDACHTE

         

        Het interieur van een cocktailbar dient mijns inziens ontworpen om een trendy, gastvrije omgeving te creëren. Het mag wat ‘cachette’, dito een soort ‘luxe’ uitstralen, waar gasten kunnen ontspannen, genieten van heerlijke drankjes en een geweldige tijd kunnen hebben in aangenaam gezelschap.

        Er moet ten allen prijze kwaliteit aangeboden worden of het nu voorbereide cocktails (in deze tijden…) of bereid on the spot. Hierbij zijn ‘kennis en creativiteit’ van de bartender!

        Ik ben geen fervente cocktaildrinker en dus ben ik ook niet de frequente cocktailbar bezoeker… Ik vertoef toch eerlijk gezegd liever in een koffiebar overdag en ’s avonds in een wijnbar, maar daarover ga ik ’s dieper in aflevering 3 van Barconcepten.

        PODCAST #20

        Graag deel ik hier de podcastaflevering met Hannah Vanongevalle, een bartender waar we niet om heen kunnen in de cocktailwereld. Hannah heeft een grote passie voor mixologie; ze maakt er haar levenswerk van. En wat Hannah tegenwoordig allemaal doet, vind je steevast op haar instagrampagina. Go, check it out!