Gaan eten bij Arenberg*, Heverlee (Egenhoven)

Twee maal per maand, gaan we eten bij een gastronomische topper, een start-up of een ware ontdekking in de brede wereld van de gastronomie: van bistronomie, foodtaster, gault&millau-michelin tot een hotelrestaurant binnen de Benelux.

 We ondergaan de totaalbeleving van de horecazaak, ‘genieten’ en maken een mooie fotoreportage. We houden van positieve opbouwende feedback. Voor jou een nieuwe hotspot!

Satellite Gourmet & Foodrecenser slaan voor ‘Gaan Eten’ de handen in elkaar.

‘Gaan Eten’ bij gastvrouw Iris Dhondt en chef Lieven Demeestere in Restaurant Arenberg.

pics by Magalie Hamerlinck @foodresencer voor Satellite Gourmet

 

Restaurant Arenberg is een gerenommeerd restaurant in Oud-Heverlee beloond met 1 Michelinster en Gaultmillau 15/20. Chef Lieven Demeestere is bekend om zijn verfijnde keuken waarbij ‘het product’ centraal staat. Gastvrouw Iris Dhondt en het zaalteam zorgen voor een elegante ambiance.

Locatie & Sfeer

Op de ruime parkeerplaats van Restaurant Arenberg ontdekken we direct de serre met een charmant kruidentuintje, waardoor de sfeer meteen gezet is.

Het restaurant is gevestigd in een prachtig historisch gebouw dat vroeger een Jezuïetenpachthof en een kalfskwekerij was Restaurant Arenbergen huist er sinds 1996.

De warme, huiselijke sfeer in het restaurant valt ons meteen op. De aanwezigheid van prachtige kunstwerken in het interieur en vooral de Bomancreaties en individuele Boman-tafeldecoraties voegen een extra vleugje charme toe aan de beleving. (kunstenaar: Daisy Boman).

Service & bediening

Na een hartelijke ontvangst introduceert de gepassioneerde sommelier, Tom Dillemans, ons een lokale lekkernij: Meerdael, een echte Vlaamse rosé “champagne”. Hoewel de term ‘champagne’ buiten Frankrijk niet officieel mag worden gebruikt, is de Meerdael een sprankelende Belgische wijn, gemaakt van 100% chardonnay. Deze ‘mousserende’ wijn is volgens dezelfde methode als champagne gemaakt, maar met een restsuiker van slechts 7%, ruim onder de 15% grens van een brut.

Culinaire Beleving? 

We gaan voor het gastronomische 5-gangenmenu met bijpassende wijnen. Het diner begint met verrukkelijke amuses van hoogstaand niveau.

Zo proeven we de gouden praline met ganzenlever, bloedworst en hazelnootjes, waarbij de smaken van hazelnoot en bloedworst domineren en de ganzenlever subtiel aanwezig is.

Vervolgens genieten we van sushi van nobashi garnaal met gember en wortel. De smaak van de garnaal is sterk en puur, terwijl de gember niet overheerst. Er is een toastje van porco tonnato. Een vitello tonnato met traaggegaarde en licht kruidige varkenslende.  Het smaakvolle Croque Monsieurtje met wintertruffel sluit het amusegedeelte ‘bijna’ af. Er is nog een laatste lekkernij dat ons helemaal opfleurt.

We krijgen een mousse van warme butternut met espuma van geitenkaas en zonnebloempitten pompoen. De butternut is smeuïg en zoet, terwijl de espuma van geitenkaas wat tegenwicht geeft door eerder droog en zeer zacht van smaak te zijn.

Het brood op tafel is trouwens ook huisbereid volgens de filosofie van ‘Respectus Panis’ , een heerlijke geur, nog warm uit de oven en die versheid proef je voluit. Onze smaakpapillen zijn opgewarmd en we kijken meteen uit naar het 1ste voorgerecht.

Wilde Zeebaars 

Het eerste voorgerecht is een salade van wilde zeebaars met bloemkool, geserveerd met focaccia toast en zure room van koolrabi, vergezeld van een lichte dashibouillon van bonito tonijn en hijiki. Een verfrissend eerste voorgerecht van zout en zuur met lichte kruidigheid.

Als begeleidende wijn kiezen we voor een witte Entre-Deux-Mers, met aroma’s van appel, peer en meloen, geproduceerd door Chateau Palmer, bekend om zijn rode wijnen.

Kabeljauw

Het tweede voorgerecht, kabeljauw op lage temperatuur gegaard met mousseline van schaaldieren en een jus van langoustines, biedt een perfecte balans van smaken.

De wijn gaat “in crescendo”. De Saint-Mont Vignes Retrouvées is een complexe wijn met 3 vergeten Franse druifsoorten: de gros manseng, petit courbu en de arrufiac.

Deze wijn uit het Zuidwesten van Frankrijk, kreeg veel zon en is daardoor vol van smaak. Je proeft lychee, perzik, peer… De zuurtegraad, mineraliteit en strakheid zijn de afzonderlijke kwaliteiten van iedere druif, hier in deze wijn verenigd.

Coquilles met witte asperges

De derde gang bestaat uit coquilles uit Dieppe, gebakken à la plancha met de eerste witte asperges van het seizoen. Daarbij sieren broodcroutons, krokantjes van octopus, bieslookboter en zalmeitjes het bord. Dit gerecht bezit enkele krokante structuren, heeft een volle smaak en is aldus mondvullend.

Mechelse koekoek

Het hoofdgerecht, de Mechelse koekoek, wordt geserveerd met de eerste morilles van het seizoen, gebakken eendenlever van ‘Maison Mitteault’. Daarbij ‘Pommes Anna’ van knolselder en een krokantje van Oude Reypenaer kaas uit Woerden (Nederland).

De bakwijze van de koekoek is au point en zo hebben wij het graag. De jus maakt het gerecht helemaal af. We proeven de pure winterkruiden waarvan we precies weten waar ze vandaan komen.

We drinken er een Noordelijke Rhône Syrah bij. Deze wijn heeft een donkerrode kleur, kruidig met noten van rood gekookt fruit. Perfect passend bij deze Mechelse koekoek.

Kersenpraline

Het dessert is een hele fotogenieke creatie van griotte kers en chocolade. De smaken van kirsch roepen nostalgische herinneringen op uit onze kindertijd toen we voor de eerste keer een kersenpraline mochten eten. Uiteraard krijgen we het in een hele andere versie, zeg maar een verfijnde vorm.

Snoeperij

Om het gastronomische menu af te ronden, komt een zaalmedewerker met een indrukwekkend dessertwagentje aangereden met heerlijke snoeperij als crème brûléetjes, Gentse neuzen, rijstpap, citroentaartjes, hazelnootpralines, appeltaartjes en marshmallows. Het is bijna ‘un amour dangereux’, maar niet te versmaden bij de koffie of thee (met vérse muntblaadjes).

Correct betaald?

In Restaurant Arenberg komen we niets tekort.  De gezelligheid en bediening zijn hartverwarmend.  De gerechten to the point waarin het product centraal staat, het handelsmerk van Chef Lieven. Voor de 5-gangen degustatiemenu all-in betaal je 185 euro per persoon.  Dit lijkt ons gerechtvaardigd voor gastronomisch tafelen op dit niveau!

Langs een rustgevend bospad, kom je zo aan Restaurant Arenberg, ideaal om er een dagje van te maken met een wandeling voor het gastromische diner of dan wel nà de lunch… of wie weet een weekendje weg want Restaurant Arenberg voorziet ook in overnachting . 

Slotgedachte

Gastvrouw Iris en Chef Lieven staan voor topgastronomie!

Geoliede machine

Het restaurant, met een score van 15/20 in Gaultmillau en een Michelinster, rechtvaardigt zeker zijn reputatie. Met 60 couverts (in de zomer evenveel ‘en terrasse’) verdient het restaurant bewondering voor het behouden van een hoog niveau van culinaire excellentie. Een welgemeende felicitatie aan het hele team, dat als een goed geoliede machine samenwerkt zonder enige geforceerdheid. Je komt terecht in een ‘familie’ met een eerlijk hart voor gastronomie.

Chef Lieven Demeestere beheerst zijn vak en is een ware inspiratiebron voor velen die zich willen ‘vervolmaken’ in het gastronomisch koken.

Lieven is trouwens Voorzitter van de Vereniging van de 33 Masterchefs of Belgium en elk jaar zet hij zich met zijn medewerkers 100% in voor het jaarlijkse hoogstaande culinaire feest.

In 2024 wordt dit bijzonder op maandag 22 april 2024. Voor de eerste keer vindt een groots culinair event plaats in het nieuwe Casino Middelkerke.

Langs een rustgevend bospad, kom je zo aan Restaurant Arenberg, ideaal om er een dagje van te maken met een wandeling voor het gastromische diner of dan wel nà de lunch… of wie weet een weekendje weg want Restaurant Arenberg voorziet ook in overnachting . 

Gouden tip?

Nabij het restaurant Arenberg vind je het Kasteeldomein Arenberg met park, een historisch landgoed met een rijke geschiedenis. Het kasteel zelf dateert uit de 16e eeuw en was oorspronkelijk eigendom van de adellijke familie van Arenberg. Het domein omvat uitgestrekte tuinen, bossen en vijvers. Vandaag de dag huisvest het domein de KU Leuven, een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van Europa. Het wordt gebruikt voor academische doeleinden en biedt ook ruimte voor culturele evenementen en tentoonstellingen. Het is een belangrijk cultureel en historisch monument in de regio.

Hotspot voor jou! 

Kapeldreef 46, 3001 Heverlee (Egenhoven)

Open: woe. tem zat. van 12u tot 16u en van 19u tot 24u.
Gesloten op: zon. ma. di. tenzij banketten min. 35 pers