In de drukte van het moderne leven lijken we soms te vergeten hoe belangrijk het is om gastvrij te zijn. Gastvrijheid gaat verder dan alleen het uitnodigen van vrienden voor een diner; het is een kunst die een positieve invloed kan hebben op alle aspecten van ons leven. Of je nu een gastheer of een gast bent, het vermogen om gastvrij te zijn, kan wonderen verrichten voor relaties, gemeenschappen en zelfs de wereld als geheel.

Wat is Gastvrijheid?

Dat is sowieso ‘het warme welkom’.  Het is meer dan alleen vriendelijk zijn voor anderen.  Het gaat om een een warme, verwelkomende omgeving voor je gasten te creëren zodat ze zich vooral op ‘hun gemak’ kunnen voelen.

Je stelt immers je ruimte, je tijd en soms zelfs je hart ter beschikking van anderen. Het is zo’n een universele taal die culturele en taalkundige grenzen overstijgt; het is de kunst van het mens-zijn op zijn best.  Zo simpel is het!

Wat biedt ‘gastvrijheid’ precies in onze samenleving?

  1. Gastvrijheid versterkt banden tussen mensen. Het maakt dat vreemden vrienden worden en dat gemeenschappen samenkomen in harmonie.
  2. Door gastvrij te zijn, zet je een deur wagenwijd open naar nieuwe ervaringen.  Het stelt je in staat om te leren van anderen, nieuwe perspectieven te ontdekken en elkaar beter of gewoonweg goed te begrijpen.
  3. Het ervaren van gastvrijheid, zowel als gastheer en als gast, vergroot ons begrip en medeleven voor anderen. Over de nodig empathie beschikken, is een mens’ meest positieve vermogen.  Zo zien we de wereld door de ogen van anderen.

Hoe kun je ‘gastvrij’ zijn?

  • Authentiek  zijn in je interacties. Laat mensen zien wie je echt bent en wees oprecht geïnteresseerd in anderen.
  • Respecteer andermans tradities, overtuigingen en gewoonten. Iedereen heeft het recht om gerespecteerd te worden voor wie ze zijn, wat ze doen en waarvoor ze staan.
  •  Vriendelijk zijn : een glimlach, een vriendelijk woord, kleine gebaren van vriendelijkheid, is dé basis want het helpt je een sfeer te creëren van warmte en positiviteit. Met een zuur gezicht kom je nergens…
  • Flexibiliteit en begripvol zijn, gaan hand in hand. Niet alle culturen of individuen hebben dezelfde normen als jij.  Het is belangrijk open te staan voor verschillen en ja, vooral diversiteit omarmen. Dit maakt je als mens sowieso al ‘rijker’.

Wat doet ‘gastvrijheid’ voor de samenleving?

Gastvrijheid heeft een sneeuwbaleffect. Wanneer we gastvrij zijn, inspireren we anderen om hetzelfde te doen. Als jij vriendelijk bent, dan wordt de andere ook vriendelijk. Het kan een positieve kettingreactie creëren en de wereld wordt er zoveel mooier door!

Een aanrader in de ‘leer’ van gastvrijheid

In 2021 tijdens Horeca Expo Life event was Jeannine Sok mijn gast. Ze is gastvrijdeskundige en heeft een volledige trainingsmetheode en gastvrijheidfilosofie bedacht.  Het kreeg de naam ‘GASTOLOGIE’. 

Via workshops, trainingstrajecten, inspiratietours én een boek om er zelf mee aan te slag te gaan, leer je de kunst van gastvrijheid.

“Gastvrijheid is… gasten oprecht het gevoel geven dat ze welkom zijn!”

Jeannine Sok

Bezoek de Gastologie website >

Leer Jeannine Sok iets beter kennen: