De foodindustrie, de horeca en de hele wereld van gastronomie evolueren constant én snel.

Foodtrends kunnen variëren van regio tot lokale voorkeuren. Als horecaondernemer moet je voortdurend bij de pinken zijn om in de menukaart te blijven variëren én het daarbij ook aanbieden!

Er wordt vooral ook ‘anders’ gegeten én dus gekookt. Hiervoor zijn er enkele duidelijke motieven!

Mensen willen het risico op bepaalde chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker verminderen.

Mensen worden bewuster van de ecologische gevolgen van de vlees- en zuivelindustrie, waaronder ontbossing, waterverbruik en broeikasgasemissies. Ze maken zich zorgen over onze planeet en het milieu en weten dat het produceren van dierlijke producten over het algemeen een grotere impact op het milieu heeft.

Voor veel mensen is het verminderen of vermijden van dierlijke producten een morele keuze. Ze willen dierenleed verminderen en dus diervriendelijke producten consumeren of ze stappen over naar 100%, vegetarisch, flexitariër of vegan.

Er is nu ook meer smakelijke en voedzame alternatieven beschikbaar, waardoor het voor mensen gemakkelijker of over te stappen naar het andere voedingspatroon.

Wat valt er mij op?

LOKALE EN SEIZOENSGEBONDEN PRODUCTEN

Duurzaamheid en milieubewustzijn spelen een grote rol in de voedselkeuzes van consumenten. Hierdoor wordt de vraag naar lokale en seizoensgebonden producten steeds groter.  

Hiervan ben ik zelf grote voorstander van want we hoeven niet altijd naar het buitenland te lonken om goeie producten te vinden!

TIP: Ga voor inspiratie naar de vele interessante platformen zoals: Streekproduct.be en de provinciale platvormen 100% West-Vlaanderen, Lekker Oost-Vlaams, Lekker Limburgs, Lakker Antwerp, Straffe Streek en voor Wallonië ga je naar Visit Wallonia.

GEFERMENTEERD VOEDSEL

Gefermenteerde producten zoals kimchi, kombucha, en zuurdesembrood zijn in opkomst vanwege hun positieve effecten op de darmgezondheid en het immuunsysteem. Het is niet meer ondenkbaar dat je in een restaurant zuurdesembrood aangeboden krijgt.

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal kool en radijs, op smaak gebracht met kruiden, knoflook, gember en chilipeper. Het is een belangrijk onderdeel van de Koreaanse keuken en wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij maaltijden. Kimchi is populair vanwege zijn unieke smaak, pittigheid en knapperige textuur.

Kombucha is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt van gezoete thee en een symbiotische cultuur van bacteriën en gist (SCOBY). Het drankje heeft zijn oorsprong in China en wordt al eeuwenlang geproduceerd. Het staat bekend om zijn lichte koolzuurhoudende en licht zure smaak.

Zuurdesembrood is een type brood dat wordt gemaakt met behulp van een natuurlijke fermentatie van meel en water, waarbij wilde gisten en melkzuurbacteriën worden gebruikt

om het deeg te laten rijzen. Het belangrijkste kenmerk van zuurdesembrood is de karakteristieke zure smaak, die afkomstig is van de fermentatieprocessen.

De natuurlijke fermentatie in zuurdesembrood biedt enkele voordelen. Het kan gemakkelijker verteerbaar zijn voor sommige mensen, en het kan ook resulteren in een brood met een lagere glycemische index, wat gunstig kan zijn voor de bloedsuikerspiegel.

Zuurdesembrood is populair vanwege zijn unieke smaak, textuur en het feit dat het vaak als gezonder wordt beschouwd in vergelijking met brood dat is gerezen met commerciële gist.

TIPS: morgen-bakkerij.be ; vlaamschbroodhuys.nl; annkoekepan.be

PLANTAARDIGE EIWITTEN

Een groeiend aantal mensen kiest voor een plantaardig dieet, en daarom winnen plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, quinoa, en plantaardige vleesvervangers aan populariteit.

Vegan.be en ChefsproVeggie helpen zowel  professionals als wie op zoek zijn naar nieuwe recepten.

Het receptenboek ‘De Basis’ – Plantaardig’ van chef Pieter Jan Lint en fotograaf Tony le Duc is handig hebbeding!

MOCKTAILS EN NIET-ALCOHOLISCHE DRANKEN

De vraag naar smaakvolle alcoholvrije dranken stijgt, wat heeft geleid tot de opkomst van verfijnde mocktails en alcoholvrije bieren en wijnen.

The Mocktail Club is een sterke speler geworden op dit vlak.

ALTERNATIEVE SNACKS

Mensen zoeken naar gezondere alternatieven voor traditionele snacks. Hierdoor winnen snacks op basis van algen, zeewier, en groentechips aan populariteit.

Een pionier hierbij is bv Chef Donald Deschagt met zijn Studio Zeewier.

SLOTGEDACHTE

Mijn eigen voedingspatroon is de laatste jaren veel veranderd want ik deel dezelfde motieven.  Ja, ik eet minder vlees, vis en gevogelte net iets meer toch. Ik eet meer groenten. Good for me!

Daarom laat ik het (nog) niet van dierlijke producten te eten… Maar ik doe mijn best dit zoveel mogelijk bij de lokale slager of visboer te kopen.