WAT MET VALENTIJN?

In de wereld van de gastronomie is Valentijnsdag een hoogdag voor de horeca en allerlei cadeautjesshops. Het is iedereen gegund, ook voor diegene die na het werk nog vlug, vlug binnenspringt voor een bos bloemen, parfum of chocolade voor de partner.

Ik neem vandaag even de tijd om wat te graven. Wat de oorsprong van Valentijnsdag ? En wat is de impact op ons eetgedrag?

OORSPRONG

De oorsprong van Valentijnsdag is enigszins vaag en er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze romantische feestdag.

Sint-Valentijn werd een martelaar… De meest populaire theorie suggereert dat Valentijnsdag is vernoemd naar een christelijke heilige genaamd Sint-Valentijn, die in het Romeinse rijk leefde in de derde eeuw na Christus. Er zijn verschillende legendes over Sint-Valentijn, maar de meest voorkomende is dat hij huwelijken voltrok voor soldaten, ondanks het verbod van keizer Claudius II. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld op 14 februari. Voordat hij werd geëxecuteerd, zou hij een briefje hebben achtergelaten voor de dochter van zijn cipier, ondertekend met “Van je Valentijn.”

Sommige historici suggereren dat Valentijnsdag zijn oorsprong vindt in de oude Romeinse viering genaamd Lupercalia, die werd gehouden op 15 februari. Tijdens Lupercalia werden vruchtbaarheidsrituelen uitgevoerd ter ere van de goden Lupercus en Faunus. Het feest omvatte ook het willekeurig koppelen van jonge mannen en vrouwen, wat sommigen associëren met de moderne praktijk van het willekeurig trekken van de naam van een geliefde tijdens Valentijnsdag.

ONS EETGEDRAG

Valentijnsdag heeft een invloed op wat we eten, of het nu gaat om speciale gerechten in restaurants, de verkoop van chocolade en snoep, of de keuze van ingrediënten voor zelfbereide maaltijden. Het is een gelegenheid waarop voedsel en romantiek vaak hand in hand gaan.

SHOPPEN VOOR DE LIEFDE

Toename van de verkoop van chocolade en snoep: Chocolaatjes en snoepjes zijn populaire cadeautjes op Valentijnsdag. De verkoop van chocolade en zoetigheden neemt vaak toe in de aanloop naar deze dag, omdat mensen op zoek zijn naar attenties voor hun geliefden.

Cadeaus voor kookliefhebbers: Mensen die van koken houden, kunnen op Valentijnsdag bijzondere keukengerei, kookboeken of andere culinaire cadeaus ontvangen. Dit kan leiden tot een toename van de verkoop van dergelijke producten in de aanloop naar de feestdag.

Romantische gerechten thuis: Veel mensen kiezen ervoor om thuis een romantisch diner te bereiden op Valentijnsdag. Supermarkten spelen hierop in door speciale aanbiedingen te hebben voor ingrediënten die vaak gebruikt worden bij het maken van romantische maaltijden, zoals zeevruchten, aardbeien en champagne.

GAAN ETEN VOOR DE LIEFDE

Speciale menu’s en aanbiedingen: Veel restaurants bieden op Valentijnsdag speciale menu’s en aanbiedingen aan, vaak met romantische gerechten en prijspakketten. Dit stimuleert mensen om uit eten te gaan en te genieten van een bijzondere maaltijd.

Promotie van gezamenlijke eetervaringen: Valentijnsdag moedigt stellen aan om samen te genieten van een maaltijd. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar tafelreserveringen in restaurants en de verkoop van voedselproducten die geschikt zijn voor het bereiden van een romantisch diner thuis.

SLOTGEDACHTE

Heb ik iets met Valentijn? Voor mij is 14 februari een gewone dag als een ander. Ik zie Valentijdsdag meer als een reminder om ’s dankbaar te zijn voor je geliefden: je partner, je familie, goeie vrienden… Niet direct om van alles in elkaar te steken, cadeaus te kopen. Het is helaas vandaag een ‘druilerige’ dag: geen weer om je geliefde er doorheen te jagen dus.

Word ik daarentegen graag verwend? Tuurlijk, wie niet… Maar oprecht zeggen dat je elkaar graag ziet of dat je elkaar leuk vindt, is meer dan voldoende.

Op zo’n dagen denk ik aan die leuke illustraties van Liefde is… samen de afwas doen, samen het huis schoonmaken, samen een glaasje wijn drinken, etc en voer ik ze uit. Bravo voor de bedenkster Kim Casali

Weliswaar ga je met Valentijn uit eten, kies dan wijs en ga voor de culinaire beleving en de ultieme gastvrijheid. Misschien mag het deze keer ietsje meer zijn dan, toch?

Hier enkele links waarop je een beroep kunt doen:

MICHELIN GUIDE GAULTMILLAU RESTO.BE TRIPADVISER.COM

HAPPY VALENTINE en Smakelijk!