In september 2023 maakte ik een Satellite Gourmet on the Roadtrip door gastronomische Lima met een gezelschap culinaire fijnproevers in een organisatie Food Service Alliance.

Lima is een stad die de afgelopen jaren uitgegroeid is tot een paradijs voor fijnproevers. Deze reis bracht mij naar enkele van de meest opwindende restaurants in de stad, die zowel lokale als internationale smaken bieden.

De gastronomische hoogtepunten van Lima, Peru.

CENTRAL N°1 – 50 BEST

Restaurant Central, een ware ambassadeur van de Peruaanse keuken. Dit restaurant, opgericht door Virgilio Martínez Véliz, heeft de wereld veroverd met zijn toewijding aan lokale ingrediënten en een creatieve benadering van koken.

Wat een superlieve mensen: chef Virgilio en Pia! We werden er met open armen ontvangen!

Wat Central onderscheidt, is de diepe verbinding met inheemse Peruaanse ingrediënten en de voortdurende zoektocht naar nieuwe smaken in het Peruaanse landschap. Duurzaamheid is hier van essentieel belang, met nauwe samenwerkingen met lokale gemeenschappen en boeren.

Restaurant Central biedt een reis door Peru in elke maaltijd, met gerechten die de unieke smaken van verschillende regio’s weerspiegelen. De kunstzinnige presentatie van de gerechten maakt de ervaring compleet.

Dankzij zijn innovatieve benadering van de Peruaanse keuken heeft Restaurant Central internationale erkenning gekregen, met een plaats in de top 10 van ’s werelds beste restaurants volgens de World’s 50 Best Restaurants-lijst. Dit restaurant is niet alleen een culinaire bestemming, maar ook een viering van de Peruaanse natuur en traditionele technieken.

KJOLLE n°27 – 50 BEST

Boven Restaurant Central vinden we Kjolle, onder leiding van chef Pía Léon, die innovatieve Peruaanse gerechten serveert met een vrouwelijke touch. Het restaurant is snel opgekomen in de culinaire wereld en staat bekend om het gebruik van inheemse ingrediënten en duurzaamheid. Hier proef je een andere kant van de Peruaanse keuken, met gerechten die toegankelijk en verfrissend zijn.

MERITOn° 10 50 BEST Latin-Amercia & DEMO

Wat een mooie mens, down to earth, die ontzettend weet wat hij doet en wil!

In de hippe wijk Barranco vind je Restaurante Merito, een plek met een rijke geschiedenis en een focus op comfortabele Peruaanse gerechten. Het is een eerbetoon aan traditionele smaken en cultureel erfgoed, en de ontspannen sfeer maakt het een geweldige plek om te genieten van een maaltijd.

Demo, de ontbijt- en lunchzaak van Juan Luis Martinez, biedt heerlijke ontbijt- en lunchgerechten in een gezellige omgeving. Hier geniet je van vers gebakken brood en heerlijke croissants. Het team is gepassioneerd en het ontbijt is voortreffelijk. Neem zeker je tijd om volop te genieten!
Waar Demo was, is nu CLON, terwijl Demo een eindje verder een koffieshop is geworden.

MAIDO n°6 – 50 BEST/ n° 1 LATIN AMERICA

Je zou uren praten met Chef Mitsh, wat een lieve man én zijn verhaal is goud waard!

Bij Maido, onder leiding van chef-kok Mitsuharu Tsumura, worden de Peruaanse en Japanse culinaire tradities samengebracht in innovatieve gerechten.

De ‘Nikkei Experience’-degustatie biedt een reis door visgerechten met een unieke twist, waar sushi en ceviche samenkomen. Man, man, man, zelden zo’n heerlijke Sushi mogen eten!

ISOLINA n° 62 – 50 BEST

Een grootse chef en hij mag er wezen, letterlijk!

Isolina in de wijk Barranco staat bekend om zijn traditionele Peruaanse gerechten, met een focus op huisgemaakte comfortgerechten. Hier geniet je van ceviche, lomo saltado en meer, allemaal met een authentieke benadering van de Peruaanse keuken. De chef, José Del Castillo, spreekt, kookt en leeft vanuit het hart!

LIMANÁ

Limaná is het superfoodrestaurant opgericht door Anita Belaúnde. Hier staat gezond, natuurlijk eten centraal, met gerechten gemaakt van lokale ingrediënten. De sfeer is uniek, met verschillende ruimtes die dienen als koffie- en theesalon, cocktailbar en meer.

Anita is een ongelooflijke warme vrouw die 100% achter haar concept staat!

LA MAR

La Mar in de wijk Mira Flores is beroemd om zijn heerlijke ceviche en andere visgerechten. De maritieme inrichting en ontspannen sfeer maken het een geweldige plek om van Peruaanse zeevruchten te genieten.

LA PICANTERIA

La Picantería in Surquillo biedt pittige en smaakvolle Peruaanse gerechten, met nadruk op gerechten gekruid met pepers zoals rocoto en ají amarillo.

OSTERIÁ BURGOS

Ik ontmoette een chef, maar ook familieman met ontzettend veel liefde voor zijn gezin!

Osteriá Burgos brengt comfortfood geïnspireerd door de Italiaanse keuken in een huiselijke sfeer. Chef Rafael Piqueras Bertie staat bekend om zijn culinaire ervaring, en hier geniet je van heerlijke carpaccio, pizza’s en meer.

EL PAN DE LA CHOLA BRUNCH & PIZZA

El Pan de la Chola van Jonathan Day biedt ambachtelijk gebakken brood en heerlijke koffie. In de Brunch & Pizza-locatie worden ook pizza’s bereid met deeg dat volgens natuurlijke fermentatieprocessen wordt gemaakt.

Het klikte meteen met Jonathan we hadden meer gemeen dan we konden vermoeden.

In een ver verleden woonde Jonathan in London waar hij de acteursopleiding volgde. Zijn liefde voor het bakken onderweg, deed hem naar Lima terugkeren.

SLOTGEDACHTE

Lima blijft evolueren als een culinair epicentrum, met smaken en ervaringen voor fijnproevers van over de hele wereld. Of je nu op zoek bent naar traditionele Peruaanse gerechten of innovatieve fusion-gerechten, Lima heeft voor elk wat wils.

Plan je eigen culinaire avontuur naar deze stad en ontdek de heerlijke smaken die ze te bieden heeft. Geniet ook van de podcastafleveringen op deze site. Coming asap : de reportage van mijn bezoek aan Central en Kjolle.